Atacul de la Toulouse: un suspect înconjurat, operaţiune a poliţiei în curs de desfăşurare

O operaţiune a RAID, unitate de elită a poliţiei franceze, este în curs de desfăşurare miercuri dimineaţă într-o zonă rezidenţială la Toulouse (sud-vest) împotriva unui individ suspectat că ar fi autorul celor şapte asasinate comise în ultimele zile în acest oraş şi într-o suburbie a sa, transmit AFP şi Reuters, citând surse apropiate anchetei.

Poliţia a înconjurat o casă din cartierul Croix-Daurade, unde se ascunde un rezident din Toulouse de origine algeriană, în vârstă de 24 de ani, care se revendică din Al Qaida.

Unu sau doi poliţişti au fost răniţi deja în operaţiunea de capturare a suspectului. Reporterul AFP la faţa locului a auzit şase sau şapte împuşcături. Persoana vizată s-ar fi întors recent dintr-o  zona tribală de la frontiera dintre Pakistan şi Afganistan, fieful Al Qaida.

‘În discuţia cu RAID, el s-a revendicat din Al Qaida’, a declarat o sursă apropiată anchetei, care a spus că ‘suspectul a spus că a vrut să-i răzbune pe copiii palestinieni’.

Asasinarea cu sânge rece a trei militari la Toulouse şi Montauban, în 11 şi 15 martie, precum şi a trei copii şi a unui rabin în curtea unei şcoli iudaice luni la Toulouse de către un individ pe scuter au generat o vie emoţie în Franţa, unde campania prezidenţială a fost suspendată. De asemenea, atacurile au suscitat condamnarea internaţională.

Suspectul vizat de RAID ‘face parte din acele persoane care se întorc din zonele de luptă şi care au fost întotdeauna o preocupare pentru servicii’, conform AFP. Serviciile de informaţii occidentale estimau recent la câteva zeci de tineri jihadişti persoanele întoarse din zona de frontieră dintre Pakistan şi Afganistan, între care unele au venit în Franţa.

Franţa nu s-a confruntat cu atacuri de natură islamistă de la valul de atentate cu bombă din 1995, dar posibilitatea ca astfel de persoane să treacă la fapte a fost considerată întotdeauna drept o ameninţare majoră.

Intervenţia de miercuri dimineaţă a fost minuţios pregătită în cadrul unei reuniuni operaţionale de lucri în noaptea de marţi spre miercuri la prefectura din Toulouse. Ministrul de interne, Claude Gueant, care se află la Toulouse după atacul de la şcoala evreiască de luni, dirijează operaţiunea de capturare a suspectului.

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.