Care este cel mai mare angajator din lume?

– În contextul eforturilor Marii Britanii de a reforma Serviciul Naţional de Sănătate, cunoscut ca fiind al treilea mare angajator de la nivel internaţional, BBC News a realizat o analiză pentru a verifica dacă serviciul britanic se plaseză, într-adevăr, înaintea altor companii de mari dimensiuni din ţări precum China sau India.

Rezultatele analizei au arătat că britanicii au fost foarte aproape de o poziţionare realistă în estimările lor. Astfel, cifrele arată că Serviciul Naţional de Sănătate se află pe locul 5 din lista de 10 a celor mari, cu 1,7 milioane de angajaţi în Anglia, Ţara Galilor, Scoţia şi Irlanda de Nord.

McDonalds ocupă poziţia 4 pe lista în cauză, cu 1,9 milioane de angajaţi, deşi 80% dintre fast-fooduri sunt francize. Strict vorbind, aşadar, 1,5 milioane dintre angajaţi aparţin de alte companii, deşi poartă toţi aceeaşi uniformă.

Pe locul 3 în rândul giganţilor se plasează lanţul de supermarketuri Walmart, care are 2.1 milioane de angajaţi – incluzându-i pe cei aproape 200 000 de angajaţi care lucrează pentru lanţul de supermarketuri Asda din Marea Britanie.

Citeste si:  Avatar 2 şi Avatar 3 vor fi lansate cu ocazia sărbătorilor de iarnă 2014 şi 2015

Urmează, pe locul al doilea, forţele armate chineze – Armata de Eliberare a Poporului – cu un efectiv de 2,3 milioane de oameni.

Poziţia cea mai înaltă este deţinută, poate neaşteptat, de către Departamentul de Apărare al Statelor Unite, cu 3,2 milioane de angajaţi.

Dar de ce este atât de mare Departamentul American al Apărării – şi cum se întâmplă că depăşeşte detaşat cifra forţelor militare chineze?

Explicaţia stă în faptul că Departamentul American al Apărării, cu sediul în vasta clădire a Pentagonului din Virginia, ţine mai degrabă să arate lumii că deţine cea mai consistentă structură organizatorică, incluzând şi personalul civil în rapoartele sale.

Prin comparaţie, cei 2,3 milioane de militari din structurile armatei chineze reprezintă numai forţele active, fără personalul civil.

Această delimitare profesională a structurilor de interior clasează Armata de Eliberare a Poporului, în mod real, pe locul întâi între forţele militară active din lume, în conformitate cu Military Balance – o evaluare anuală a capacităţilor militare ale statelor din întreaga lume, publicată de Institutul Internaţional pentru Studii Strategice din Marea Britanie.

Citeste si:  SUA şi UE nu reuşesc să izoleze Teheranul: China, Rusia, India şi Turcia se grăbesc să profite de vidul investiţional din Iran

Dacă Departamentului de Apărare al SUA ar înainta numai cifrele forţelor active, acesta ar aluneca pe locul 7 al listei celor mai mari structuri organizatorice ale lumii, cu 1,6 milioane de angajaţi.

Revenind la Serviciul Naţional de Sănătate al Marii Britanii, se poate spune că deţine un loc onorabil pe lista greilor, depăşind compania de stat China National Petroleum Corporation, care are 1,6 milioane de angajaţi, operând în 49 de ţări.

Surprinzător, structura britanică are, de asemenea, mai mulţi muncitori decât compania de Căi Ferate India, percepută, în mod tradiţional, între primii trei angajatori internaţionali, deşi se plasează abia pe locul 8.

„Abia pe locul 8” înseamnă totuşi, o forţă de muncă de 1.4 milioane de angajaţi, la care se adaugă planuri de recrutare de 100,000 de muncitori anual. De pe această poziţie, organizaţia britanică se plasează mai sus în top şi faţă de Forţele Armate Indiene, care însumează 1,3 milioane de militari.

Citeste si:  Corpul nostru minunat

Deşi ne-am fi aşteptat altfel, stucturia feroviară a Chinei nu intră în top 10, deoarece este alcătuită din entităţi autonome de dimensiuni medii.

În final, numarul 10 de pe listă este ocupat de Hon Hai Precision Industry, companie cunoscută în America şi Europa sub marca Foxconn.

Producătorul taiwanez de electronice cu 1,2 milioane de angajaţi realizează bine-cunoscutele produse Apple iPad în fabricile sale din China şi a fost recent copleşit de un val de notorietate negativă, corelat cu cele 10 sinucideri care au avut loc în rândul angajaţilor săi într-o fabrică de 400 000 de muncitori.

Deşi aceste decese au fost tragice, o înţelegere reală a funcţionării unei companii de asemenea dimensiuni a arătat că numărul sinuciderilor nu iese din cifrele cunoscute statistic, proporţia sinuciderilor în China fiind de 15 la 100.000 de persoane pe an.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata