Încă un mit desfiinţat: Einstein nu a fost un elev mediocru, aşa cum se vehiculează

0

– Astăzi, orice persoană cu acces la Internet poate arunca o privire în atelierul ce cuprinde dovezile unui efort ştiinţific complex, rezultatul uneia dintre cele mai strălucite minţi din domeniul ştiinţei – Albert Einstein, scrie Live Science.

Arhiva completă a documentelor care i-au aparţinut omului de ştiinţă devine, treptat, disponibilă, prin intermediul portalului Einstein Archives Online. Luni, 19 martie, arhiva online a fost pusă la dispoziţia publicului larg, conţinând aproximativ 2 000 de documente.

Baza de date arhivată va cuprinde toate cele peste 80.000 de documente pe care Einstein le-a lăsat în urma sa.

Documentele prezentate – de la scrisori personale la manuscrisele ştiintifice – sunt păstrate de Arhivele Albert Einstein de la Universitatea Ebraică din Ierusalim şi de Einstein Papers Project din cadrul Institutului de Tehnologie din California.

Galeria site-ului oferă oricui are curiozitatea să o răsfoiască chiar şi posibilitatea de a verifica performanţele şcolare ale elevului Einstein, înscrise în certificatul eliberat la 16 ani, la terminarea liceului, în 1896.

Acum există divezi clare şi la vedere că Einstein a fost un elev excelent, nu unul mediocru, cum vehiculează legendele urbane. Totuşi, acesta a ales să părăsească liceul pentru că nu a putut suporta disciplina strictă şi autoritatea riguroasă profesorilor.

Arhiva conţine, desigur, şi fotocopii ale unuia dintre cele trei manuscrise existente în care apare faimoasa formulă E = mc2, cu scrisul de mână al lui Einstein. De asemenea, între documentele ce pot fi descoperite în arhiva sa este şi acela care atestă înmânarea premiul Nobel pentru fizică, din 1921.

În arhiva lui Einstein se află clasate şi documente de natură personală, între care şi o carte poştală trimisă mamei sale, Pauline, în septembrie 1919, în care vorbeşte despre rezultatele cercetărilor sale, realizate sub coordonarea astronomului britanic Arthur Eddington, în timpul eclipsei de soare din mai 1919.

În epistolă apare şi preocuparea lui Einstein pentru starea de sănătate a mamei sale: „Dragă mamă, veşti bune astăzi! Lorentz mi-a telegrafiat că expediţiile britanice au confirmat sigur deformarea razeor de lumină de către Soare. Din păcate, Maja mi-a scris despre tine că ai dureri şi că te încearcă gânduri sumbre. Aş fi vrut să-ţi fiu alături ca să-ţi alung tristeţea.”

Pagina web conţinând documentele omului de ştiinţă a fost lansată pentru prima dată în 2003. Aproape 10 ani mai târziu, un grant de 500 000 dolari venind din partea Polonski Foundation din Londra a permis digitalizarea celor 80 000 de documente.

loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.