Din iunie, medicii vor prescrie reţete electronice. Cardul de sănătate va fi distribuit din august

– Reţeta electronică va începe să fie folosită de către medici din luna iunie, iar o perioada va funcţiona simultan cu reţeta clasică. Cardul de sănătate, al doilea proiect important din domeniul sănătăţii din 2012, va fi distribuit din luna august, iar un proiect – pilot va fi implementat în noiembrie într-un judeţ ce urmează să fie selectat.

Preşedintele CNAS, dr. Lucian Duţă, a anunţat miercuri, 20 martie, în conferinţă de presă că de la 1 iunie va fi introdusă prescripţia electronică, în paralel cu actualul sistem de prescripţie.

El a subliniat că prin introducerea prescripţiei electronice se vor preveni fraudele din sistem şi se vor evita erorile de prescripţie, acurateţea informaţiei alerte la contraindicaţii şi predictibilitatea consumului de medicamente şi management performant.

Duţă a menţionat că au fost obţinute fonduri europene nerambursabile în valoare de 40 milioane euro pentru implementarea prescripţiei electronice şi dosarul electronic.

Citeste si:  Contract de 500.000 euro, atribuit fără licitaţie firmei de publicitate Ars Advertising

Duţă a reliefat că Sistemul Informatic Unic Integrat (SIUI) este baza pentru a introduce elemente noi, respectiv prescripţia electronică şi cardul naţional de sănătate în 2012 şi dosarul electronic în 2013.

El a accentuat că informatizarea sistemului sanitar cu interconectarea tuturor furnizorilor de servicii medicale pentru controlul costurilor şi asigurarea infrastructurii pentru accesul securizat la informaţiile medicale personale pentru serviciile medicale oriunde şi oricând pe teritoriul României sunt prevăzute în programul de guvernare 2009 – 2012.

„Aşadar, nu vorbim despre un sistem, ci despre o formă integrată complexă pe care noi am numit-o Platforma informatică a asigurărilor de sănătate ale cărei beneficii sunt administrarea informatică unitară şi managementul deciziilor, performanţa în acordarea serviciilor, facilitarea decontării şi raportării serviciilor medicale, monitorizarea şi controlul asupra utilizării fondurilor”, a spus dr. Duţă.

Citeste si:  Pachetul de servicii medicale de bază şi Contractul-cadru intră în vigoare de la 1 iunie

La rândul său, dr. Doina Mihăilă, preşedintele Federaţiei Patronatelor Medicilor de Familie din România, a evidenţiat că reţeta electronică este binevenită, asigură transparenţă şi va permite să se vadă că „nu toţi medicii sunt hoţi”.

Ea şi-a exprimat speranţa că nu vor fi probleme la punerea efectivă în aplicaţie. „Am convenit ca pe o perioadă de timp să se meargă în paralel pentru că există situaţii când nu merge curentul, nu merge internetul chiar şi aici în Bucureşti”, a explicat dr. Mihăilă.

În ceea ce priveşte funcţionalitatea, aceasta trebuie asigurată de CNAS, a opinat dr. Mihăilă. În ceea ce priveşte reţeta electronică, Doina Mihăilă a declarat că a discutat cu preşedintele CNAS ca pentru început, pentru a-i determina pe medici a folosi acest sistem nou, să se acorde stimulente. Ea a spus că medicii de familie sunt de acord cu ideea de reţetă electronică şi rămâne de văzut cum se va implementa.

Citeste si:  Europa de Răsărit suferă de frig şi zăpadă

Clara Popescu, vicepreşedintele Colegiului Farmaciştilor din România, a apreciat ca binevenită prescripţia electronică, care este un deziderat mai vechi şi care va asigura transparentizarea în sistem şi va elimina erorile de prescripţie pentru care până acum erau culpabilizaţi farmaciştii.

Ea a menţionat că este necesară o perioadă de timp de lucru în paralel pentru ca pacienţii să nu sufere, având în vedere că trecerea la prescripţia electronică presupune o serie de măsuri.

Reprezentanţii pacienţilor a solicitat Casei ca noul sistem electronic să permită şi eliberarea reţetei fracţionat.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

close