EUR
4,74 RON
(-0%)
USD
4,21 RON
(-0.25%)
GBP
5,39 RON
(-0.5%)
CHF
4,18 RON
(-0.23%)
AUD
2,99 RON
(-0.51%)
CAD
3,17 RON
(-0.66%)
BGN
2,42 RON
(+0.01%)
RUB
0,06 RON
(-0.72%)
ZAR
0,30 RON
(-0.69%)
BRL
1,13 RON
(-1.56%)
CNY
0,62 RON
(-0.22%)
INR
0,06 RON
(+0.18%)
1 EUR RON

Asociaţia Psihologilor: Psihologii din România nu sunt trataţi echitabil

1
Psihologii din România nu sunt trataţi echitabil, nu le este permis accesul la fonduri europene şi nici nu le sunt decontate serviciile, susţin reprezentanţii acestora într-un comunicat de presă remis miercuri,20 martie.

În România există un psihoterapeut la 11.000 de pacienţi, în timp ce în comunităţile europene există unul la 1.500.

„Psihologii reprezintă o soluţie la problemele oamenilor, deoarece prin intervenţia lor oamenii cu venituri mici ar putea beneficia de servicii prin care, însănătoşindu-se, să aibă o mai bună calitate a vieţii. Din păcate, a fi psiholog înseamnă în continuare să fii la limita supravieţuirii. Există 25.000 de psihologi români ce ne pot ajuta să trecem peste criză şi depresie, poate că domnul Cepoi şi domnul Băsescu ar trebui să ia în calcul acest aspect”, a declarat dr. Bebe Mihăescu, membru al Comisiei de Psihologie Clinică şi Psihoterapie din cadrul Asociaţiei Psihologilor, citat în comunicat.

Deşi profesia de psiholog există în nomenclatorul profesiilor din România, psihologul nu are parte de susţinere şi de mediatizare, cu toate că, prin activitatea lor, ei devin lideri de opinie în societate.

O dispoziţie recentă a preşedintelui Comitetului Director al Colegiului Psihologilor din România impune folosirea de timbre profesionale pentru „securizarea actelor profesionale ale psihologilor români”.

Măsura a fost adoptată în regim de urgenţă şi urmează a fi valabilă începând cu 1 aprilie. Astfel, psihologii cu drept de liberă practică vor fi obligaţi să achiziţioneze timbre profesionale ce trebuie aplicate pe fiecare act profesional emis, pe lângă ştampilă sau parafă, spun reprezentanţii psihologilor.

„Psihologii sunt revoltaţi pentru că, în lipsa unui cadru legislativ corect, ei sunt obligaţi să cumpere un număr de timbre care să le permită să activeze. Acest timbru este de fapt o afacere – „Afacerea Timbrul” – şi vom face apel şi la DNA pentru investigarea situaţiei”, susţine dr. Vasile Mihăescu.

Potrivit sursei, psihologii se declară nemulţumiţi de modul în care Colegiul Psihologilor reprezintă interesele membrilor săi. Preşedintele Colegiului a luat o decizie care afectează întreaga desfăşurare a activităţii psihologilor, fără consultarea Comitetului Director şi fără informarea prealabilă a comunităţii profesionale, se arată în comunicat.

„Nu se cunoaşte modul în care a fost adoptat actul normativ, unde ajung banii de pe timbre sau cui folosesc. Nu înţelegem de ce Colegiul Psihologilor trebuie să finanţeze Poşta Română”, a adăugat dr. Mihăescu.

Acesta afirmă că „Mihai Aniţei, preşedintele organizaţiei, a emis abuziv un document fără a ţine seama de Comitetul Director, prin care fiecare psiholog din România este obligat să cumpere un număr de timbre, lucru inexplicabil, deoarece în legea psihologilor nu este stipulat acest aspect”. (Sursa: Agerpres)

loading...

Citește și
1 Comentariu
  1. craiut flavius spune

    masura aceasta va scoate de la naftalina tot felul de psihologi tentati sa castige ceva ; ei nu vor avea experienta necesara pentru profesare , se vor bucura la accesul la timbre si vor infiinta cabinete , se vor acredita etc .; asa crede colegiul ca va castiga bani ; colegiul nu face nimic pentru psihologi , decat incaseaza bani ; cat de diabolic a fost gandita masura , ca la biliard : o bila „bine” lovita poate introduce mai multe in poket-uri ( citeste buzunare sic ! )

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.