Ministrul Culturii a promis sprijin pentru includerea operelor brâncuşiene pe lista UNESCO

Ministrul Culturii, Kelemen Hunor, a fost prezent, miercuri, la Târgu-Jiu, unde a vizitat Ansamblul Monumental Calea Eroilor şi le-a promis autorităţilor locale că le va susţine în proiectul de includere a Ansamblului în patrimoniul UNESCO şi în procesul de restaurare a operelor lui Constantin Brâncuşi.

Ministrul Kelemen Hunor a fost prezent atât în Parcul Coloanei fără Sfârşit, cât şi în Parcul Central, unde se află Poarta Sărutului şi Masa Tăcerii.

„A fost o vizită scurtă, am vrut să vin să discut cu autorităţile locale, pentru că am început dosarul pentru includerea operelor lui Brâncuşi în UNESCO şi trebuie să vedem etapele care urmează, care trebuie foarte bine planificate, pentru că sunt nişte criterii stricte în ceea ce priveşte includerea pe lista mondială şi nu trebuie să greşim.

Citeste si:  CSA: Societăţile de asigurare pot plăti direct partea din despăgubire către furnizorii de piese auto

A fost la Paris, zilele trecute, o discuţie privind această intenţie a noastră de a include Calea Eroilor pe listă, noi vom propune primăriei şi autorităţilor locale un protocol prin care vom stabili cine şi cu se va ocupa şi cine ce va finanţa din acest volum mare de lucru, în aşa fel încât, într-un an şi jumătate, dosarul să fie complet şi să fie trimis la UNESCO”, a precizat, miercuri, la Târgu-Jiu, ministrul Culturii, Kelemen Hunor.

Ministrul Culturii a mai anunţat că deja a semnat avizul pentru începerea lucrărilor de restaurare a Coloanei fără Sfârşit.

Citeste si:  La ce-i serveşte UNESCO Palestinei

„Suntem deja în momentul în care putem anunţa că avem un grup de lucru la Bucureşti, unul la Târgu-Jiu şi ne apucăm de treabă. Acesta este scopul vizitei la Târgu-Jiu. Ne vom implica în tot ceea ce înseamnă Brâncuşi la Târgu-Jiu.

Costurile sunt semnificative, planul de management este cel mai important, pe termen lung UNESCO cere un plan de management. În ceea ce priveşte lucrările de restaurare, la Poarta Sărutului avem dosarul în analiză la Comisia Naţională, care se va întruni în noua formulă săptămâna viitoare, iar pentru Coloana fără Sfârşit am semnat eu avizul săptămâna trecută. Da, începem lucrările”, a mai spus Kelemen Hunor.

Citeste si:  Fotbal: Clasamentul IFFHS - Steaua a urcat pe locul 84

Lucrările vor începe în această primăvară şi vor fi finalizate în toamnă.

„Ţin să îi mulţumesc că, în drumul spre Drobeta Turnu Severin, a ţinut să stea de vorbă şi cu autorităţile locale în ceea ce priveşte Ansamblul Monumental Calea Eroilor. Promisiunile sunt mari, sunt sigur că vom primi sprijin pentru restaurarea Coloanei, pentru reparaţiile care sunt necesare la Poarta Sărutului şi cel mai mare sprijin îl vom primi pentru includerea Ansamblului peste doi ani pe lista UNESCO”, a precizat primarul municipiului Târgu-Jiu, Florin Cârciumaru.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata