Rezoluţia privind democraţia din Consiliul Drepturilor Omului-al 6-lea document iniţiat de România la ONU

Rezoluţia care va fi votată vineri,23 martie, la Geneva, în Consiliul Drepturilor Omului, este al şaselea document referitor la democraţie pe care România îl iniţiază la ONU şi are toate şansele să fie adoptat având drept co-autori peste 50 de state.

Potrivit secretarului de stat în Ministerul Afacerilor Externe Bogdan Aurescu, proiectul de rezoluţie face legătura dintre statul de drept, democraţie şi drepturile omului, fiind primul document iniţiat de ţara noastră în Consiliul Drepturilor Omului, şi face parte din preocupările României la ONU începând cu anul 2000.

„Proiectul de rezoluţie se înscrie într-o linie de preocupare în timp a României care începând cu 2000 până în 2005 a promovat documente care se referă la o astfel de problematică. În 2000, rezoluţia se referea la promovarea şi consolidarea democraţiei, în 2001 la continuarea dialogului privind măsurile de promovare şi consolidare a democraţiei, în 2003 la interdependenţa dintre democraţie şi drepturile omului, în 2004 la rolul organizaţiilor regionale, subregionale (…) în promovarea democraţiei, iar în 2005 făcea legătura dintre democraţie şi statul de drept. Acestea au fost rezoluţii promovate în cadrul Comisiei drepturilor omului care este organismul reformat şi transformat în acest Consiliu al Drepturilor Omului de acum”, a declarat, Aurescu.

Reprezentantul MAE a mai arătat că acest document are şi o valoare practică pentru statele din Orientul Mijlociu şi Africa de Nord, în contextul evenimentelor care au avut loc în urmă cu un an.

„Aici sunt state care sunt interesate să vadă ce soluţii pot aplica pentru tranziţia spre un stat democratic, spre stat de drept, spre o construcţie statală care să îmbine şi protecţia drepturilor omului, care fusese afectată în regimurile anterioare revoluţiilor arabe”, a mai spus secretarul de stat.

Celor cinci iniţiative româneşti li se adaugă rezoluţia promovată de SUA în 1999 privind promovarea dreptului la democraţie, adoptată de Comisia ONU pentru Drepturile Omului şi rezoluţia promovată de Peru în 2002 privind noi măsuri de promovare şi consolidare a democraţiei, precum şi rezoluţia promovată de SUA în 2010, privind libertatea de asociere şi întrunire, adoptată de Consiliul ONU pentru Drepturile Omului.

Cele opt rezoluţii sunt primele documente adoptate în cadrul ONU privind promovarea democraţiei, a statului de drept şi a legăturii dintre democraţie şi drepturile omului. De asemenea, acestea identifică, pentru prima dată în cadrul Organizaţiei, componentele esenţiale ale unui regim democratic şi ale statului de drept, şi legătura intrinsecă dintre promovarea democraţiei şi statului de drept şi respectarea drepturilor omului.

De la înfiinţarea Consiliului Drepturilor Omului, în 2006 şi până în prezent, acesta nu a mai abordat tema democraţiei şi a drepturilor omului, cu excepţia iniţiativei americane din 2010, datorită dinamicii nefavorabile unor iniţiative progresiste promovate de Grupul African, Organizaţia Conferinţei Islamice (OCI) etc.

Evenimentele din Orientul Mijlociu şi intensificarea curentelor de democratizare la nivel global au creat un climat favorabil reluării iniţiativelor privind promovarea democraţiei în cadrul ONU. Mai mult, ofensiva unor state, care urmăresc să impună propria viziune asupra democraţiei la nivel global, determină intensificarea eforturilor pentru reafirmarea principiilor şi valorilor comune care stau la baza democraţiei, care pot constitui un ghid pentru democraţiile în tranziţie.

Aurescu a anunţat miercuri că rezoluţia iniţiată de România în domeniul promovării drepturilor omului şi democraţiei va fi votată vineri în Consiliul Drepturilor Omului din cadrul ONU.

„Vineri, în Consiliul Drepturilor Omului de la Geneva, va fi votată o rezoluţie importantă iniţiată de România în ceea ce priveşte drepturile omului şi democraţia. Sperăm că această rezoluţie va fi votată de o largă majoritate a membrilor Consiliului Drepturilor Omului. Aceasta va fi o altă contribuţie a României la sistemul ONU în ceea ce priveşte promovarea valorilor importante care sunt deja principii ale legii internaţionale: democraţia şi drepturile omului”, a spus Aurescu.

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.