EUR
4,83 RON
(+0.03%)
USD
4,12 RON
(+0.04%)
GBP
5,36 RON
(+0.08%)
CHF
4,49 RON
(-0.44%)
BGN
2,48 RON
(-0.26%)
BYN
1,68 RON
(+0.38%)
CAD
3,07 RON
(-0.2%)
RSD
0,04 RON
(+0.04%)
AUD
2,94 RON
(-0.62%)
JPY
0,04 RON
(-0.28%)
CZK
0,18 RON
(-0.4%)
INR
0,05 RON
(-0.08%)

Sunt ochii oglinda sufletului? – la ce răspuns au ajuns oamenii de ştiinţă în urma unui experiment

Se poate oare ca vorba aceea cu care ne-am obişnuit cu toţii – ochii sunt fereastra sufletului – să fie susţinută ştiinţific? Conform unui  nou studiu realizat de o echipă de psihologi ai Universităţii Yale, majoritatea oamenilor admit intuitiv, că sinele lor – sau sufletul  – se manifestă în zona ochilor, scrie Live Science.

Într-o serie de trei experimente, cercetatorii au chestionat preşcolari şi adulţi în legătură cu intuiţia lor despre locaţia exactă a sinelui  în corpul uman.

Participanţilor le-au fost prezentate imagini cu personaje de desene animate, şi, în fiecare imagine, un obiect mic (o insectă sau un fulg de zăpadă) a fost poziţionat lângă o parte a corpului personajului (faţă, trunchi, picioare etc), mereu la aceeaşi distanţă faţă de corp. Participanţii au fost apoi rugaţi să îşi amintească imaginea în care obiectul se afla cel mai aproape de „sinele” personajului.  

Majoritatea copiilor de 4 ani şi a adulţilor participanţi la studiu au indicat imaginile în care insecta sau fulgul apăreau cel mai aproape de ochii personajului. Acest lucru a fost valabil chiar şi atunci când personajul desenat a fost un extraterestru cu pielea verde, ai cărui ochi erau pe piept, şi nu în ​​cap – ceea ce poate însemna că ochii sunt asociaţi cu sufletul, mai degrabă decât creierul.

Ideea studiului a apărut, potrivit cercetătoarei Christina Starmans de la Laboratorul de Cercetare a Minţii din Yale, dintr-o discuţie cu Paul Bloom – coautor al experimentului –, discuţie legată de pornirea intuitivă a oamenilor de a crede că sinele, conştinţa umană, este localizată în ochi. „Ne-am propus, aşadar, să verificăm dacă acesata este o tendinţă universal valabilă”, a spus Starmans.

„Caracterul indirect al metodei noastre, precum şi faptul că aceste decizii sunt împărtăşite de către adulţi şi de preşcolari în egală măsură, sugerează că rezultatele nu reflectă o înţelegere filtrată cultural, ci că ar avea sursa la nivel intuitiv şi fenomenologic” au adăugat autorii.

Experţii din domenii conexe nu sunt, totuşi, de acord cu rezultatele cercetării. Neurologul Robert Burton, autor al numeroase cărţi şi articole despre conexiunea dintre minte şi corp, crede ca rezultatele sunt legate de convingerile culturale de tip occidental.

„De fapt, noi învăţăm să asociem individualitatea cu ochii, mai degrabă decât să o facem în mod intuitiv. Poate că, de exemplu, ochii ajung să capete o importanţă mai mare pe măsură ce căpătăm conştiinţa indiciilor sociale pe care le putem identifica sau transmite cu ajutorul ochilor. Sau pentru că toţi adulţii ştiu că, în general, contactul vizual este foarte important în realţiile interumane.”

Totuşi, este demn de remarcat că partea creierului care coordonează procesele asociate cu conştiinţa de sine, numită cortex prefrontal ventromedial, este, într-adevăr, situată în spatele ochilor. Este posibil, aşadar, să afirmăm că zona cea mai aproape de „sine”, de „suflet”, ar fi ochii, deaorce aici sunt activi neuronii responsabili cu individualitatea umană.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata