Tabloul „Trei fraţi” de Nicolae Tonitza, adjudecat la 170.000 de euro

1
Tabloul „Trei fraţi” de Nicolae Tonitza a fost adjudecat la suma de 170.000 de euro la licitaţia de primăvară a Artmark care a avut loc marţi seara,20 martie,  în Capitală.

Lucrarea, care îi reprezintă pe copiii pictorului Nicolae Tonitza, a fost piesa centrală a licitaţiei, fiind estimată la 100.000 – 200.000 de euro. Pictura a fost realizată între anii 1920 şi 1922 şi provine dintr-o colecţie privată din Franţa.

O altă lucrare valoroasă adjudecată la această sesiune a fost tot o pictură semnată de Tonitza. Tabloul „Nud cu spatele”, care provine dintr-o importantă colecţie privată bucureşteană, a fost cumpărat la 77.500 de euro.

La preţuri ridicate au fost cumpărate şi tablourile: „Care cu boi la asfinţit” de Nicolae Grigorescu, la 52.500 de euro, „Piaţă la Balcic” de Francisc Şirato şi „Bujori” de Gheorghe Petraşcu, fiecare la 38.000 de euro, „Marea la Techirghiol” de Petraşcu, la 35.000 de euro, „Veneţia” de Nicolae Dărăscu şi „Nud în iatac” de Nicolae Tonitza, fiecare la 30.000 de euro.

Sub suma de 30.000 de euro au fost adjudecate o serie de lucrări. Printre acestea s-au numărat „Peisaj de primăvară” de Ion Ţuculescu şi „Ţărăncuţă cosând” de Nicolae Vermont, fiecare la 28.000 de euro, „Primăvară la Kyoto” de Samuel Mutzner, la 26.000 de euro, „Târg la Sighişoara” de Rudolf Schweitzer-Cumpăna şi „La munca câmpului” („Peisaj din Grimaud”) de Nicolae Dărăscu, fiecare la 23.000 de euro, „În ogradă” de Camil Ressu, „Golf la Balcic” de Gheorghe Petraşcu şi „Cherhana” de Jean Alexandru Steriadi, fiecare la 20.000 de euro.

Vânzările totale la licitaţia de primăvară Artmark s-au ridicat la peste 1.280.000 de euro, rata de adjudecare a loturilor scoase la vânzare fiind de aproape 91%.

Casa de licitaţii Artmark a scos la vânzare peste 200 de loturi, reunite în şapte secţiuni – Academism, Romantism şi Tradiţionalism, Impresionism şi Postimpresionism, Tezaur, Artă Modernă, Avangardă şi Expresionism, Postmodernism şi Neoavangardă şi Contemporană.

Următoarele licitaţii ale casei sunt programate pe 10 aprilie. La acea dată vor avea loc trei sesiuni – Art Nouveau şi Romantism, Sculptură şi Mobilier de grădină şi Postmodernism şi Contemporană.

loading...
Citește și
1 Comentariu
  1. Anonim spune

    Este un inceput bun pentru licitatia tabloului,dar cred ca ar fi mai bine sa stie si Ministerul Culturii

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.