Autorităţile contractante pot întârzia maximum 7 zile semnarea contractelor de achiziţii publice

Autorităţile contractante sunt obligate să încheie contractele de achiziţii publice fără o întârziere mai mare de 7 zile, potrivit unei hotărâri adoptate, vineri,23 martie, de Guvern, în special pentru îmbunătăţirea absorbţiei fondurilor europene.

„Orice autoritate publică nu are dreptul să întârzie cu mai mult de 7 zile calendaristice încheierea unui contract sau acord-cadru de achiziţie publică”, a precizat preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare şi Monitorizare a Achiziţiilor Publice (ANRMAP), Cristina Trăilă.

De asemenea, încheierea ca atare a contractelor de achiziţie publică trebuie să fie notificată către ANRMAP într-un termen de 48 de ore, conform modificărilor aduse de Guvern la normele de aplicare a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 34/2006, privind achiziţiile publice.

Cristina Trăilă a motivat modificările propuse de ANRMAP prin „transparentizarea reală” a procesului de achiziţii publice, cu referire clară la „momentul încheierii contractului de achiziţie publică, pentru că se poate desfăşura o procedură de achiziţie publică şi să se finalizeze, dar autoritatea contractantă, din motive imputabile acestei autorităţi, să nu încheie acest contact”.

Al doilea motiv pentru adoptarea acestor modificări legislative se referă la evitarea întârzierii în implementarea proiectelor majore, indiferent de sursa de finanţare, „dar cu precădere având ca sursă de finanţare fondurile europene”, a subliniat şefa ANRMAP.

Instituţiile care desfăşoară licitaţii de achiziţie publică cu încălcarea acestor norme riscă amenzi de până la 40.000 de lei, conform OUG 34/2006. „Vom monitoriza îndeaproape, alături de observatorii UCVAP, acest proces de încheiere în termenul prevăzut de lege a contractelor de achiziţie publică. De altfel, ofertantul care se consideră lezat în dreptul său poate notifica ANRMAP în termenul prevăzut de lege”, a adăugat Cristina Trăilă.

Hotărârea adoptată vineri face parte dintr-o serie de acte normative care vor apărea în perioada următoare şi „care vor încerca o îmbunătăţire a cadrului legal pentru a accelera procesul de absorbţie, un obiectiv asumat cu cea mai mare seriozitate de Guvern”, a precizat purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Suciu.

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.