Faceţi cunoştinţă cu …”Dezimprimanta” – opusul imprimantei

0

O procedură de extragere a cernelii de imprimantă de pe hârtie fără a afecta suportul a fost dezvoltată cu succes de inginerii de la Universitatea Cambridge. Astfel, pentru a renunta la risipa de hartie, oamenii vor putea folosi pe viitor această imprimantă care… deprintează, elimină complet textul de pe hartie, lăsându-o ca nouă.

Procesul implică utilizarea unor impulsuri scurte cu laser pentru ştergerea cuvintelor şi imaginilor prin încălzirea tonerului până la nivelul la care se evaporă, fără să afecteze hârtia. „Tonerul este compus în cea mai mare parte din carbon şi polimeri din plastic. Acţiunea laserului duce la evaporarea polimerului”, explică David Leal-Ayala, managerul proiectului ştiinţific.

Tehnologia funcţionează doar pentru foile de hârtie care au trecut printr-o imprimantă laser.

Am repetat procesul de imprimare/dezimprimare de trei ori pe aceeași coală de hârtie, cu rezultate bune. Dar cu cât mai des se repetă procedura, cu atât mai probabil este ca laserul să deterioreze hârtia, îngălbenind-o”, a adăugat David Leal-Ayala. În rest, metoda nu lasă urme de toner vizibile, și nici nu afectează mecanic foaia de hârtie.

Cercetătorii susţin că metoda funcţionează cu cele mai multe tipuri de hârtie, fiind mai ecologică decât reciclarea, însă au nevoie de mai mult timp pentru a putea aduce produsul pe piaţă. Tehnologia ar permite eliminarea risipei de hartie la nivel global, pentru un nivel mai scazut de poluare.

Imprimanta care scoate hârtia ca nouă este o soluţie de 20 de ori mai eficientă ca reciclarea hârtiei. În plus, emisiile de carbon rezultate din acest procedeu sunt de două ori mai mici ca în cazul recilării clasice.

 

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.