EUR
4,76 RON
(-0.15%)
USD
4,19 RON
(+0.03%)
GBP
5,46 RON
(-0.24%)
CHF
4,19 RON
(-0.26%)
AUD
3,00 RON
(-0.44%)
CAD
3,18 RON
(-0.63%)
BGN
2,43 RON
(-0.12%)
RUB
0,06 RON
(-0.62%)
ZAR
0,30 RON
(-0.56%)
BRL
1,13 RON
(+0.12%)
CNY
0,62 RON
(-0.57%)
INR
0,06 RON
(-0.24%)

55% din populaţia României nu plăteşte asigurările de sănătate

0
Profesorul universitar dr. Mihai Lucan, directorul Institutului de Urologie şi Transplant Renal (IUTR) din Cluj-Napoca, afirmă că 55% din populaţia României nu plăteşte asigurările de sănătate, iar în condiţiile subfinanţării sale, sistemul sanitar nu va putea supravieţui.Prezent la dezbaterea cu tema „Sănătatea între descentralizarea spitalelor şi sistemul de coplată”, organizată, joi seara, la Cluj-Napoca, de senatorul PNL Marius Nicoară, profesorul universitar dr. Mihai Lucan a arătat că el se confruntă, la ora actuală, ca profesionist, cu o serie de situaţii limită, „din cauza unor legi aplicate intempestiv, fără ancorare în situaţia reală a structurii sociale româneşti”.

„S-a ajuns ca o parte din cei ce au construit şcoli, drumuri, structuri funcţionale sunt scoşi la pensie aproape ca nişte muncitori din laminoare, iar generaţia care urma să îi înlocuiască nu a ajuns la maturitatea profesională necesară, sau, mai rău decât atât, s-ar putea să nici nu ajungă vreodată.

O zonă de mijloc de doctori sunt foarte căutaţi în străinătate şi pleacă, au motive să plece. Şi se ridică următoarea întrebare: ‘Cu cine se va face asistenţa medicală în România, pentru că groapa deja se sapă’. Nicio lovitură nu a fost mai perfidă şi mai distrugătoare decât nişte legi aplicate neadecvat. Nimeni nu spune că lumea nu trebuie să se pensioneze, ca în Germania, la 65 de ani. Dar pentru ce urmează cine îşi asumă responsabilitatea? Legile sunt în aşa fel făcute încât nu va rămâne nimeni, nimeni în sistem. Unde se vor duce pacienţii? Se va organiza un sistem sanitar fără persoane. Asta se va întâmpla”, a menţionat Mihai Lucan.

Potrivit preşedintelui-director al Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate, Emilia Groza, în judeţul Cluj pentru 30-40% din totalul populaţiei se acordă servicii medicale fără plata contribuţiei la bugetul asigurărilor de sănătate.

loading...

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.