Sondaj IRES: Un sfert dintre români nu se simt liberi

0
Mai mult de un sfert dintre români, respectiv 26%, declară că nu se simt liberi, relevă o cercetare sociologică realizată de IRES şi dată publicităţii vineri.

Conform studiului, „lipsa libertăţii este asociată de respondenţi în principal cu factori care ţin de dimensiunea nivelului de trai, dar şi de nerespectarea unor drepturi şi libertăţi fundamentale sau de deficienţe la nivelul funcţionării unor instituţii ale statului”.

Principalul factor care determină percepţia lipsei de libertate este legat de nivelul de trai scăzut (15%), al doilea în această ierarhie este ascultarea telefoanelor (9%).

Sondajul a vizat percepţia românilor legată de libertate personală, dreptul la vot, libera exprimare, accesul la informaţii publice, dreptul la un nivel de trai decent, dreptul la tratament egal în faţa justiţiei, dreptul la liberă circulaţie. „Dintre acestea, dreptul la liberă circulaţie este identificat de 91% dintre respondenţi ca fiindu-le respectat, în România.

Dreptul de vot se plasează pe locul 2, cu 85% dintre respondenţi care consideră că acest drept este respectat în România, iar dreptul la liberă exprimare este considerat respectat de 81% dintre cei chestionaţi. 78% dintre respondenţi sunt de părere că este respectat dreptul de acces la informaţiile de interes public. Doar 57% dintre participanţii la studiu sunt de acord că dreptul la tratament egal în faţa justiţiei se respectă şi numai 52% sunt de părere că în România este respectat dreptul la un nivel de trai decent”, se arată în analiza studiului.

De asemenea, viitorul copiilor, criminalitatea şi infracţiunile şi preţurile sunt cele mai mari temeri ale respondenţilor. „84% dintre respondenţi au cele mai mari temeri legate de viitorul copiilor lor, 83% indică criminalitatea şi infracţiunile, iar 79% preţurile. Pe următoarele poziţii se clasează teama de boală (74% – în scădere cu 2% faţă de septembrie 2011), teama de tulburări sociale (69%), teama de un atac terorist (53% – în scădere cu 2% faţă de septembrie 2011), teama de şomaj (51% – în scădere cu 1% faţă de septembrie 2011), teama de un război în zonă (46%)”, relevă studiul.

Potrivit cercetării sociologice realizate de IRES, 14% dintre respondenţi declară că se simt urmăriţi, principalele instituţii indicate drept responsabile de acest lucru fiind SRI (37%) şi Poliţia (29%), iar 3% susţin că se simt urmăriţi de detectivi particulari.

Mai mult, 59% dintre respondenţi se declară de acord cu informaţiile apărute în presă legate de implicarea serviciilor secrete în competiţia electorală.

De asemenea, „directorii SIE şi SRI sunt printre responsabilii identificaţi de respondenţi ca făcând abuz de putere în mult mai mică măsură decât responsabilii locali”.

Conform sondajului, în cazul premierului se înregistrează cea mai mare scădere, în intervalul decembrie 2010-martie 2012, a proporţiei respondenţilor care consideră că acesta ar face abuz de putere.

Sondajul IRES a fost realizat în perioada 19-20 martie, pe un eşantion de reprezentativ de 1.446 de subiecţi, cu o marjă de eroare de 2,6%.

loading...

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.