Ştiaţi că România are o Bancă de Gene, care furnizează seminţe de legume şi fructe tradiţionale?

Pentru că tot a venit primăvara, în cele din urmă şi pentru că sezonul însămânţărilor şi plantărilor a şi început deja, venim astăzi cu o surpriză plăcută în întâmpinarea amatorilor de gospodărit şi grădinărit. Anunţăm, pe această cale, că pentru amatorii de soiuri tradiţionale de legume şi fructe există o sursă gratuită, dar limitată de material semincer – în cantităţi rezonabil limitate însă.

Banca de gene de la Suceava pune la dispoziţia oricui, gratuit, mostre de seminţe pentru a fi folosite fie în ameliorarea unor soiuri, în cercetare sau pentru reintroducerea în cultură a varietăţilor tradiţionale româneşti.

Solicitările sunt procesate în ordinea primirii, timpul de livrare fiind de circa patru-şase săptămâni. Banca nu percepe nici măcar o taxă pentru expedierea materialului semincer, care constau în maximum 25 de seminţe. Scopul principal al instituţiei este însă unul ştiinţific, prioritate având comunităţile ştiinţifice, institutele de cercetare şi ameliorare a plantelor, institutele de profil.

Solicitanţii privaţi sunt preveniţi că există posibilitatea de a fi refuzaţi, dacă stocurile nu permit şi expedierea către persoane fizice.

De asemenea, doritorilor de seminţe le este adus la cunoştinţă că trebuie să semneze un acord de transfer, prin care se angajează să păstreze varietăţile tradiţionale furnizate, prin cultivarea lor continuă.

Citeste si:  Efectele Legii dării în plată: 60% dintre clienţi nu vor mai putea accesa un împrumut

De exemplu, cei care urmăresc doar acoperirea necesarului anual de seminţe, fără a fi interesaţi de păstrarea şi perpetuarea tradiţiei locale sunt rugaţi să se adreseze mediului comercial în domeniu.

Cei care doresc să intre în posesia seminţelor au următoarele drepturi şi obligaţii, potrivit Acordului de Transfer:

–     să primească asistenţă tehnică de specialitate privind tehnologiile de cultură şi de obţinere a seminţelor;

–     să multiplice, să facă schimb de material genetic la nivel local sau zonal precum şi să distribuie, în mod gratuit, material de reproducere (seminţe);

–     să valorifice produsele obţinute pe baza cultivării formelor tradiţionale;

–     să păstreze în cultură una sau mai multe varietăţi tradiţionale, cu respectarea tehnologiilor specifice de producere a seminţei;

–     să respecte legislaţia naţională privitoare la comercializarea seminţelor acestor genotipuri locale;

–     să nu revendice drepturi de proprietate asupra materialului, a părţilor sau componentelor genetice ale acestuia sau a informaţiilor legate de el, precum şi alte drepturi care ar putea limita accesul la resursele genetice vegetale primite de la Banca de Gene;

Citeste si:  CE va aproba proiecte de 900 de milioane de euro pentru reabilitarea liniilor de cale ferată

–     să solicite ca prevederile acordului semnat cu banca de gene să se aplice transferului resurselor genetice vegetale către o altă persoană sau entitate, ca şi tuturor transferurilor ulterioare a acestor surse de material genetic;

–     să contribuie la îmbogăţirea colecţiilor Băncii de Gene prin colectarea şi expedierea către Bancă a unor varietăţi tradiţionale locale (probabil una pentru fiecare soi primit).

Mai multe amănunte pot fi aflate prin consultarea site-ului instituţiei, la adresa web: http://www.svgenebank.ro/index.htm , prin intermediul căruia se poate transmite şi solicitarea de material genetic.

Cum a apărut această unitate?

În ultimii ani ai regimului comunist, unii specialişti au conştientizat necesitatea de conservare a materialului genetic vegetal. La iniţiativa dr. Mihai Cristea s-a proiectat o bancă de gene, a cărei construcţie a început în 1985, la Suceava.

Proiectul a fost inspirat de preocupări similare din alte ţări, alarmate de rata relativ mare de dispariţie a unor soiuri tradiţionale de plante agricole şi care au concluzionat că evaluarea, colectarea şi păstrarea resurselor genetice vegetale va deveni una din problemele majore ale umanităţii, putând juca un rol decisiv în securitatea alimentară.

Citeste si:  Cât ne costă obiceiul de a arunca produsele?

Procesul benefic de ameliorare continuă a soiurilor poate avea, de altfel, şi unele efecte negative, cum ar fi neglijarea unor soiuri, care pot cădea în desuetudine şi, prin neproliferare, se pot pierde. Fenomenul, corelat cu posibilitatea reală, chiar dacă având o probabilitate redusă, ca unele soiuri noi să nu se dovedească în timp a fi cu adevărat valoroase, din varii puncte de vedere, poate duce la o nedorită involuţie per ansamblu a domeniului agricol.

Mai cu seamă în zilele noastre, când manipularea genetică a plantelor, coroborată cu  lăcomia şi exclusivismul marilor corporaţii ce activează în domeniul reproductiv al culturilor agricole tinde să se transforme într-un scandal perpetuu, o sursă de material genetic autohton şi nealterat poate fi privită ca o adevărată mană cerească.

Ce mai rămâne de zis? Nimic, în afară de SPOR LA LUCRU.

 Ion SCUTARU

Citește și
1 Comentariu
 1. Popa Neculai spune

  Buna ziua,
  Am cumparat un loc la tara si pe timpul verii vreau sa cultiv legume pentru consumul propriu.Dar sunt convins ca daca asi cultiva acelias (ex. tomate) pe care le gasesc pe piata nu asi avea inteeres. Nu am mai gasit acele rosii pe care le mancam cand eram copil. Daca aveti astfel de seminte si se pot achizitiona de persoane fizice ar fi excelent pentru mine.
  Va multumesc anticipat pentru raspunsul dat.
  Cu stima,
  N.Popa

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata