EUR
4,84 RON
(+0.03%)
USD
4,28 RON
(-0.04%)
GBP
5,41 RON
(+0.08%)
CHF
4,55 RON
(+0.08%)
BGN
2,48 RON
(-0.04%)
BYN
1,77 RON
(-0.8%)
CAD
3,15 RON
(-0.05%)
RSD
0,04 RON
(+0.14%)
AUD
2,98 RON
(+0.05%)
JPY
0,04 RON
(+0.14%)
CZK
0,18 RON
(+0.08%)
INR
0,06 RON
(+0.05%)

Uniunea Europeană o va sancţiona pe soţia preşedintelui Bashar al-Assad

Uniunea Europeană va adopta vineri ,23 martie,o nouă serie de sancţiuni împotriva guvernului sirian, care o vor viza în special pe soţia preşedintelui Bashar al-Assad, informează joi AFP, care citează surse diplomatice.Asma al-Assad figurează pe o listă de 12 persoane, între care mai mulţi membri ai familiei Assad, ale căror conturi vor fi îngheţate şi ale căror deplasări vor fi interzise în spaţiul UE, a menţionat un diplomat, sub acoperirea anonimatului.

Decizia de a o sancţiona pe doamna Assad urmează a fi formalizată vineri, cu ocazia unei reuniuni a miniştrilor europeni ai afacerilor externe, la Bruxelles.

Cu încălţămintea sa Christian Louboutin, această fiică a unui eminent cardiolog din Londra, Fawaz al-Akhras, şi a lui Sahar Otri, diplomat, a fost mult timp percepută ca ‘latura blândă’ a dictaturii.

Brunetă, subţire, cu un surâs fermecător, Asma al-Assad era comparată cu Carla Bruni sau Rania a Iordaniei. Cu soţul său, ea i-a primit pe regele şi regina Spaniei, pe Brad Pitt şi Angelina Jolie.

Cu ocazia unei vizite a cuplului în Franţa în 2010, ea declara pentru Paris Match că s-a căsătorit cu Bashar al-Assad pentru ‘valorile’ pe care le încarnează, iar săptămânalul o prezentase drept ‘lumină într-o ţară plină de zone de umbră’.

Revista Vogue o calificase drept ‘Trandafirul deşertului’.

În Siria, Asma al-Assad reprezenta pentru mulţi o promisiune de modernism într-o ţară mult timp izolată. Deoarece lucrase în bănci internaţionale din Londra, era creditată cu un rol considerabil pe lângă soţul său pentru liberalizarea economiei ţării.

Asma este însă criticată acum pentru tăcerea sa faţă de represiune, ajungând să fie numită ‘Maria Antoaneta’.

Preşedintele Bashar al-Assad este deja vizat, din mai 2011, de sancţiuni ale UE. În total, aproape 150 de persoane şi organizaţii, între care principalii membri ai regimului sirian, fac deja obiectul unor interdicţii de viză în Europa şi au conturile îngheţate.

Uniunea Europeană a adoptat deja în ultimele luni mai multe sancţiuni împotriva Damascului, vizând, între altele, banca centrală şi comerţul cu metale preţioase.

Revolta populară declanşată acum mai bine de un an este reprimată sângeros de regimul preşedintelui Bashar al-Assad, notează AFP. Potrivit Observatorului sirian pentru drepturile omului, violenţele au provocat moartea a peste 9.000 de persoane în Siria.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata