Hipertensiunea, o problemă de sănătate publică

Hipertensiunea arterială (HTA) este o importantă problemă de sănătate la nivel mondial, relevă un comunicat de presă al Societăţii de Hipertensiune transmis vineri,23 martie.În România, prevalenţa hipertensiunii arteriale este de peste 40% în rândul populaţiei adulte. Totodată, controlul tensiunii arteriale la hipertensivii trataţi este sub 10%.

Potrivit OMS, se estimează că în lume există peste un miliard de oameni care suferă de hipertensiune, iar cel târziu în anul 2025 numărul persoanelor care vor avea această boală va ajunge la 1,56 miliarde.

Conform comunicatului, acest context alarmant pentru sănătatea publică, a determinat înfiinţarea Societăţii Române de Hipertensiune (SRH), organism ştiinţific care urmăreşte să dezvolte programe de instruire intensivă pentru specialişti şi să susţină campanii de informare şi educare cu privire la importanţa depistării precoce şi a tratamentului adecvat în hipertensiune arterială, în rândul publicului larg.

Societatea şi-a stabilit misiunea de a contribui la depistarea, evaluarea şi tratamentul hipertensiunii arteriale. Prin acest obiectiv, Societatea Română de Hipertensiune urmăreşte reducerea impactului negativ al acestei afecţiuni asupra stării de sănătate a populaţiei ţării noastre.

„Societatea Română de Hipertensiune, deşi constituie un proiect tânăr, are ambiţia unei instituţii mari. Încă de la înfiinţare, obiectivul primar al acesteia a fost să devină un liant între specialiştii din ariile medicale care se ocupă de hipertensiunea arterială: medicina internă, cardiologia, diabetologia şi nutriţia, neurologia, nefrologia, endocrinologia, medicina generală, pediatria şi chiar ginecologia. Am pornit la drum cu elan şi cu proiecte îndrăzneţe, atât ştiinţifice, cât şi dedicate prevenţiei în rândul populaţiei. Aşa s-a întâmplat ca, la foarte puţin timp de la înfiinţare, Societatea Română de Hipertensiune să fie coordonatorul celui de-al doilea studiu epidemiologic SEPHAR”, a declarat prof.univ.dr. Maria Dorobanţu, preşedinte SRH.

Societatea îşi propune să colaboreze cu societăţi ştiinţifice atât din ţară, cât şi internaţionale precum: Societatea Europeană de Hipertensiune Arterială, Societatea Internaţională de Hipertensiune Arterială sau Societăţile de Hipertensiune din Ţările Balcanice.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.