Kovesi: Boldea nu putea fi oprit la frontieră pentru că nu exista avizul Parlamentului

0
Procurorul general al României, Laura Codruţa Kovesi, susţine că nici dacă ar fi fost dat în consemn la frontieră, Mihail Boldea nu ar fi putut fi oprit să plece din ţară, pentru că nu exista avizul Parlamentului solicitat de DIICOT.

”Şi dacă ar fi avut filaj, ar fi fost dat în consemn la frontieră, tot nu îl puteam opri să plece din ţară, pentru că nu avea acel aviz. Acel aviz s-a cerut luni dimineaţa, dar vă reamintesc că acel aviz a fost solicitat de DIICOT luni dimineaţa, la cabinetul meu s-a înregistrat undeva în jurul orei 8,30, aproximativ după două ore eu l-am înaintat mai departe. A fost operativitate în tot ceea ce a însemnat acest aviz, inclusiv Parlamentul s-a pronunţat în 24 de ore. Dacă Parlamentul s-ar fi pronunţat în şase luni nu ştiu dacă l-am fi putut ţine în ţară şase luni, pentru că la orice măsură preventivă, inclusiv aceea a obligării de a nu părăsi ţara, maximul este de şase luni”, a afirmat Kovesi, care a participat vineri la bilanţul SRI pe 2011.

Ea a spus că a dat termen zece zile pentru a primi rezultatele anchetei privind modul în care procurorii au dispus măsurile în cazul deputatului Mihail Boldea.

”Nu este o anchetare a procurorului, pentru că eu nu pot să-i anchetez. Este un control, pentru a verifica cum au fost gestionate informaţiile care au rezultat din monitorizarea care s-a făcut”, a subliniat procurorul general al României.

Kovesi a spus că a discutat şi cu procurorul de caz ”din momentul” în care a primit referatul de arestare şi susţine că acesta a fost supus ”la o presiune mediatică, la o presiune extrem de mare, timp de un an şi jumătate cât a derulat ancheta”.

”S-au făcut plângeri peste plângeri, colegii de la DNA l-au audiat pe procurorul de caz, au audiat soţia procurorului, au fost 48 de ore în care ei nu au dormit, au făcut percheziţii, audieri. Pur şi simplu în acel moment aşa şi-a gândit tactica de anchetă. El a considerat că o singură măsură de monitorizare este suficientă pentru a vedea ce se întâmplă”, a afirmat Kovesi.

Referindu-se la criticile apărute ”în spaţiul public” şi necesitatea luării măsuri obligării lui Boldea de a nu părăsi, ţara procurorul general a explicat că ”fapta de asemenea natură cerea arestarea preventivă”. Ea a reamintit ”cazul Vântu”, când procurorii au dispus măsura obligării de a nu părăsi ţara.

”A fost trimis dosarul la instanţă, s-a respins cererea de arestare preventivă, invocându-se că nu sunt date noi, nu sunt elemente noi şi am fost acuzaţi că de fapt nu am vrut să îl arestăm, ci doar am vrut să îl împiedicăm să plece din ţară. În acest caz nu am procedat aşa şi iar suntem acuzaţi că nu am lucrat bine. Eu cred că trebuie lăsat fiecare procuror să-şi conducă tactica de anchetă în funcţie de elementele care sunt la dosar şi în funcţie de probele pe care le are şi pe care noi, în acest moment, nu putem să le facem publice. Când dosarul va fi public, poate o să vedem cu toţii de ce se impunea arestarea preventivă a acestei persoane, şi nu altă măsură preventivă mai uşoară”, a detaliat Kovesi.

Ea a amintit şi de ”cazul Voicu” şi a spus că în situaţia acestuia nu exista nicio măsură preventivă a reţinerii sau arestării preventive.

”Şi-au gestionat dosarul (n.r. – procurorii) în acest fel, fără să solicite de la Parlament acel aviz. În cazul Voicu s-a dispus măsura obligării de a nu părăsi ţara, fără să se solicite aviz de la Parlament. Nu vorbim de o fugă, vorbim de o plecare legală din ţară, pentru că nu există nicio măsură preventivă a reţinerii sau arestării preventive”, a arătat Kovesi.

Procurorul general a precizat că Boldea a fost dat în urmărire internaţională, în cursul nopţii de joi spre vineri fiind finalizate procedurile.

”Ieri, după ce s-a obţinut mandatul de arestare preventivă, colegii de la DIICOT au solicitat Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie emiterea dării în urmărire. Suntem în contact cu partenerii noştri din străinătate şi să sperăm că în curând îl vom avea”, a afirmat Kovesi.

Ea a susţinut că nici demisia procurorului de caz şi nici sancţionarea acestuia nu ar rezolva ”problema”.

”Principala noastră preocupare a fost să identificăm unde se află, să-l localizăm şi să pornim demersurile de a-l aduce în ţară. Dacă îşi dă procurorul de caz demisia, nu cred că el se întoarce în ţară”, a fost de părere procurorul general.

loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.