O aştepare de mii de ani pentru o ploaie pe Titan

0

– Există regiuni pe suprafaţa Titanului, satelitul planetei Saturn, unde plouă o dată la proximativ  1 000 de ani, este concluzia unei analize realizate recent şi pulbicate în BBC News.  

http://www.financiarul.ro/wp-content/uploads/saturn-satelit.jpg

Deşi Terra şi Titan sunt singurele două planete din galaxie unde se produce fenomenul ploilor lichide care cad pe suprafaţă solidă, pe Titan ploaia este metan şi nu apă. Rezultatele acestui studiu au fost transmise după procesarea datelor culese de sonda Cassini în timpul furtunilor care au avut loc în 2004 şi 2010 pe Titan.

„Titan este un corespondent fascinant, dar atât de diferit al Pământului”, a afirmat dr. Ralph Lorenz, profesor la Laboratorul de Fizică Aplicată Johns Hopkins din Maryland. „Vântul şi ploaia sculptează suprafaţa celor două planete, producând canale fluviale, lacuri, dune şi linii de ţărm. Numai că, pe Titan, hidrocarburile lichide sunt cele care înlocuiesc apa. De altfel, fiindcă temperaturile medii sunt de 179 grade Celsius, aici plouă cu metan.”

Dr. Lorenz a mai adăugat că, uneori, pot trece secole până când o regiune de pe Titan să mai fie vizitată de nori de ploaie, iar în urma rafalelor rămân canalele adânc incizate, care pot fi observate din spaţiu pe suprafaţa planetei.

În 2004 şi 2010, sonda Cassini a surprins imagini din locaţii diferite de pe Titan, care prezentau o întunecare a suprafeţei, pe care oamenii de ştiinţă le-au interpretat ca fiind nori de ploaie.

Dr. Elizabeth Turtle a prezentat, la rândul său,  o analiză a unei furtuni observate de Concordia Regio, în apropierea ecuatorului Titanului, în 2010. În urma acestei furtuni, s-au văzut schimbări semnificative pe suprafaţa lunii Saturnului”,  a explicat cercetătorul.

Analiza lui Ralph Lorenz arată că ploile de pe Titan apar mai des în vara polară. Ipotetic, dacă un observator ar sta la unul dintre polii lui Titan 96 de zile terestre (echivalentul a 6 zile „titanice”), ar avea o şansă de 50% de a surprinde direct o ploaie de metan, şi o şansă din 5 să prindă o furtună.

De altfel, Titan Mare Explorer (TiME) este una dintre misiunile pentru care se pregăteşte NASA, şi în care, timp de 96 de zile, se va analiza componenţa chimică şi fizică a mediului satelitului planetei Saturn şi se vor înregistra tiparele meteorologice specifice.

Având în vedere, totuşi,  că ultima dată a plouat pe Titan în 2010, se poate să treacă ceva timp până la următoarea acumulare de nori. Cercetătorii afirmă că, deşi există multe aspecte similare între Titan şi Pământ,  este clar că luna planetei Saturn este prea mică pentru tipul de activitate care generează cicloni şi uragane pe Pământ.

loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.