Sunt femeile subţiri puse la zid din cauza dimensiunilor lor?

0

– În această săptămână, Israel a votat o lege care interzice apariţia în publicitate şi în prezentările de modă a modelelor care au indicele masei corporale (raportul dintre înălţime şi greutate) mai mic de 18,5, scrie BBC.

Adoptarea acestei măsuri este parte a unui efort de promovare a sănătăţii pentru femeile de toate mărimile şi de stopare a tendinţei de a supraevalua dimensiunile foarte subţiri.   „Frumos nu înseamnă subponderal”, a spus Rachel Adato, unul dintre promotorii legii.

În ultimii ani a fost acordată o atenţie deosebită modului în care femeile sunt portretizate în media, indiferent că acestea  erau modele care apăreau în reviste sau figuri publice din lumea showbiz-ului.

„Reducerea atenţiei asupra femeilor foarte subţiri ar fi benefică pentru societate”, susţine Claire Mysko, director al Proud2BeMe, un site creat de Asociaţia Naţională Împotriva Tulburărilor Alimentare, pentru a promova imaginea unui corp sănătos.

„Există un risc major la care ne expunem atunci când ni se induce o imagine falsă despre frumuseţe”, spune Claire Mysko. De altfel, s-a observat că există o lipsă gravă a diversităţii în mass-media în acest sens – oamenii ajung să nu se mai regăsească în ceea e văd, iar percepţia lor asupra corpului este denaturată de imagini nereprezentative şi nerealiste.

Editorii de reviste glossy, agenţiile de modeling şi directorii de casting spun că ei ar dori să folosească modele cu dimensiuni mai variate, dar nu pot din cauza aşteptărilor din industrie. Astfel, fiecare categorie profesională îi învinuişte pe ceilaţi pentru stabilirea tendinţelor şi consideră că, individual, nu are puterea de a schimba ceva.

Tocmai de aceea, consideră unii, reglementarea dimensiunilor corporale care nu mai sunt acceptate în publicitate ar putea fi o modalitate-şoc de a produce nişte schimbări.  

Totuşi, experţii în tulburări de alimentaţie precum şi militanţii pentru o imagine realistă a corpului sunt îngrijoraţi că şi legile de acest tip ar putea avea consecinţe negative.

Corpul uman vine într-o multitudine de forme şi mărimi, iar ideea că trebuie să existe criterii fixe de calificare într-o categorie este greşită. De altfel, indicele masei corporale este folosit ca metodă de a stabili dimensiunea medie a grupurilor, dar nu este un bun indicator al sănătăţii individuale.

Limitarea tipologiilor corporale cărora li se permite să devină modele sau care sunt considerate atractive poate avea efecte nedorite”, spune Matthew Johnson, director la Media Awareness Network, un program educaţional din Canada. „Ar fi mult mai eficientă încurajarea unei mai mari diversităţi la nivelul reflectării corpului în televiziune şi în media în general.”

„În acest caz, mesajul nu este acela de a sărbători toate formele şi mărimile, ci respingerea celor foarte subţiri. E şi aşa suficient de grav că am ajuns să reducem femeia la dimensiunile corpului ei”, a mai spus Dr. Maine.

Pe de altă parte, prin punerea la zid a femeilor subţiri – fie că au o tulburare de alimentaţie fie că sunt, în mod natural, subţiri – ne concentrăm pe persoană în loc să contestăm cultura care le-a oferit un anume statut.

„Femeile slabe pot avea o atitudine mai relaxată în lume decât cele mai corpolente, dar şi ele sunt subiectul unor atacuri cu privire la dimensiunea lor”, mai spus Claire Mysko.

Catherine, Ducesa de Cambridge, este în permanenţă ţinta unor speculaţii legate de starea ei de sănătate din cauza greutăţii pe care o are. La fel, apariţia Angelinei Jolie la decernarea Oscarurilor din luna trecută a atras o serie de critici după ce actriţa şi-a afişat ostentativ picioarele foarte subţiri în faţa fotografilor.

Pentru unii, critica la adresa celebrităţilor care au o siluetă silfidică reprezintă amendarea standardelor forţate cu privire la corpul uman, spune Raegan Chastain. Ca militant pentru acceptarea unui corp cu linii mai generoase, acesta a auzit de multe ori oamenii criticând femeile prea slabe. Totuşi, acesta avertizează că aceia care se revoltă împotriva standardelor nu ar trebui să lovească în indivizi.

De altfel, se pune în mod greşit semnul egal între greutate şi nivel de sănătate, deşi sunt două lucruri care trebuie tratate separat.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.