EUR
4,74 RON
(0%)
USD
4,20 RON
(0%)
GBP
5,41 RON
(-0.02%)
CHF
4,18 RON
(-0.01%)
AUD
3,00 RON
(-0.01%)
CAD
3,17 RON
(-0%)
BGN
2,42 RON
(0%)
RUB
0,06 RON
(0%)
ZAR
0,30 RON
(-0.03%)
BRL
1,13 RON
(-0.03%)
CNY
0,62 RON
(0%)
INR
0,06 RON
(-0.01%)

25 martie – Buna Vestire

0
Marea sărbătoare a Bunei Vestiri (25 martie) din calendarul creştin ortodox este cunoscută în calendarul popular şi sub denumirea de Ziua Cucului.

Aceasta se datorează faptului că se spune că la Buna Vestire se dezleagă limba cucului, el începând din nou să cânte. Conform credinţelor populare, el cântă până la Sânziene (24 iunie) sau până la Sânpetru (29 iunie), când, înecându-se cu orez, ar amuţi şi s-ar transforma în uliu.

El ar rămâne în această ipostază până la primăvara următoare. Cântecul cucului de la Buna Vestire are însă o dublă semnificaţie: vesteşte revenirea la forma lui firească şi anunţă sosirea primăverii.

Cu prilejul acestei sărbători au loc o serie de practici şi ritualuri: fetele aflate la vârsta măritişului ascultă în dimineaţa Bunei Vestiri cântecul cucului, pentru a afla, după numărul sunetelor scoase de acesta, peste câţi ani se vor mărita; oamenii se îmbracă în haine curate înainte de primul cântat al cucului, deoarece se consideră că astfel le va merge bine tot restul anului ş.a. Totodată, se există credinţa că dacă va cânta cucul în spatele cuiva, persoanei respective îi va merge rău. În schimb, îi va merge bine dacă va cânta în dreapta sa.

Blagoveştenia este o altă denumire dată de tradiţia populară marii sărbători creştine a Bunei Vestiri.

La Blagoveştenie se efectuau acte de purificare a spaţiului, de alungare a şerpilor de pe lângă case, a insectelor şi omizilor din livezi: afumarea cu tămâie şi cârpe arse a clădirilor, curţilor, oamenilor şi vitelor, producerea de zgomote care să sperie spiritele rele, aprinderea focurilor prin grădini şi livezi, scoaterea din lăzi a straielor ş.a.

Fertilitatea în noul an era invocată prin stropitul rădăcinii prunilor cu ţuică şi ameninţarea cu securea a pomilor fructiferi că vor fi tăiaţi dacă nu rodesc. Femeile mai obişnuiau să strângă apa provenită din zăpada topită pentru a fi folosită în practicile de medicină şi cosmetică populară.

loading...

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.