EUR
4,74 RON
(-0%)
USD
4,21 RON
(-0.25%)
GBP
5,39 RON
(-0.5%)
CHF
4,18 RON
(-0.23%)
AUD
2,99 RON
(-0.51%)
CAD
3,17 RON
(-0.66%)
BGN
2,42 RON
(+0.01%)
RUB
0,06 RON
(-0.72%)
ZAR
0,30 RON
(-0.69%)
BRL
1,13 RON
(-1.56%)
CNY
0,62 RON
(-0.22%)
INR
0,06 RON
(+0.18%)
1 EUR RON

Biblioteca Naţională se va deschide oficial pe 23 aprilie

0

Biblioteca Naţională a României va deschide treptat, începând din data de 23 aprilie, activităţile destinate publicului, în noul său sediu, situat în B-dul Unirii nr. 22 din Bucureşti.

Potrivit site-ului instituţiei, sub deviza „O perspectivă asupra culturii – Biblioteca Naţională a României”, timp de cinci zile, din 23 şi până în 27 aprilie, conducerea bibliotecii propune un program inaugural care va încerca să prezinte publicului larg activităţile şi misiunea unei biblioteci naţionale, atât zonele de interferenţă între biblioteca naţională şi celelalte tipuri de biblioteci (publice, specializate, universitare, şcolare, de cercetare), cât şi cele de interferenţă între biblioteca naţională şi alte instituţii info-documentare, precum muzeele, arhivele, centrele culturale.

Astfel, pe 23 aprilie, de Ziua Internaţională a Cărţii şi a Dreptului de Autor şi Ziua Naţională a Bibliotecarului, discuţiile se vor concentra pe definirea conceptului de bibliotecă naţională şi pe biografia şi specificul Bibliotecii Naţionale a României în cadrul familiei europene de biblioteci naţionale.

La evenimentul inaugural au fost invitaţi să participe, alături de conf. dr. Elena Tîrziman, director general, Kelemen Hunor, ministrul Culturii şi Patrimoniului Naţional (MCPN), acad. Ioan Haiduc, preşedintele Academiei Române, Alexe Rău, director general al Bibliotecii Naţionale a Moldovei, Nicolae Manolescu, ambasador UNESCO, preşedintele Uniunii Scriitorilor din România (USR), prof. univ. dr. Mircea Regneală, preşedintele Asociaţiei Bibliotecarilor din România (ABR), Doina Popa, preşedintele Asociaţiei Bibliotecarilor din Bibliotecile Publice din România (ANBPR).

În aceeaşi zi, Biblioteca Naţională a României va celebra Ziua Naţională a Bibliotecarului prin expoziţia „Cartea: opera deschisă, propusă de Uniunea Artiştilor Plastici din România, expoziţie care va descrie plastic (pictură, carte-obiect, grafică etc.) universul cărţii şi al bibliotecilor, fie ele reale sau imaginare, tradiţionale sau electronice”.

Ziua de 24 aprilie va fi dedicată bibliotecilor publice şi statutului lor de Agora, de spaţiu formativ şi informativ în societatea secolului XXI, iar 25 aprilie – bibliotecilor de învăţământ şi rolului lor în educaţia formală şi non-formală.

De asemenea, data de 26 aprilie va fi consacrată bibliotecilor specializate şi importanţei pe care o are cercetarea documentară în orice demers ştiinţific pertinent, urmând ca ultima zi, 27 aprilie, să fie dedicată statutului şi importanţei colecţiilor patrimoniale din biblioteci, arhive, muzee etc.

Prin serviciile pe care le pune la dispoziţie, ce traduc funcţiile şi misiunea sa, Biblioteca Naţională a României este complementară tuturor celorlalte tipuri de biblioteci care formează Sistemul Naţional de Biblioteci, complinind rolul acestora de spaţiu info-documentar dedicat publicului larg ori şcolar, universitar, academic, ca şi cel de spaţiu cultural, dedicat petrecerii timpului liber şi manifestării relaţiilor societale, în general.

Prin manifestările incluse în cadrul evenimentului „O perspectivă asupra culturii – Biblioteca Naţională a României”, instituţia îşi propune să iniţieze câteva proiecte şi parteneriate definitorii, care anunţă anvergura şi direcţiile de dezvoltare avute în vedere pentru viitorul apropiat: proiectul de organizare a unei Săli de lectură dedicate „Dialogurilor culturale”, deschiderea seriei „Conferinţele Bibliotecii Naţionale”, ca şi iniţierea de parteneriate, pe termen lung, cu asociaţii profesionale prestigioase.

Concepută ca spaţiu dinamic, Sala de lectură „Dialoguri culturale”, care dispune de un spaţiu generos (cca. 400 de mp), va da posibilitatea altor ţări să organizeze aici, pe rând, expoziţii şi evenimente în măsură să ofere publicului românesc o panoramă la zi a culturii lor.

Tot în acest scop, aici se va constitui şi dezvolta o colecţie de cărţi, periodice, documente audio-video şi electronice, baze de date etc., organizate pe diferite spaţii culturale (cultură anglo-saxonă, latină, nordică etc.).

Prin acest proiect, Biblioteca Naţională a României îşi va pune mai bine în valoare funcţia şi misiunea de Centru Naţional de Schimb, de raportor statistic, la nivel internaţional, privind producţia documentară a României şi imaginea acesteia în străinătate, precum şi de principal actor al ţării în materie de schimburi interculturale şi de promovare reciprocă, prin relaţiile pe care le are cu celelalte biblioteci naţionale din Europa şi din lume.

Prima invitată să prezinte, în data de 23 aprilie, o panoramă a culturii sale este Italia, care, prin intermediul Centrului Cultural Italian „Giovanni Morando Visconti” din Alba Iulia, va organiza un eveniment care va include conferinţe, expoziţii, spectacole, prezentări de modă etc.

Concepute să se desfăşoare în Aula Bibliotecii Naţionale, Conferinţele Bibliotecii Naţionale îşi propun să facă din Biblioteca Naţională a României, la nivelul excelenţei, un spaţiu al dezbaterii unor teme majore şi de actualitate ale culturii şi civilizaţiei româneşti şi universale.

Iniţierea de parteneriate cu asociaţii profesionale prestigioase, precum Uniunea Scriitorilor Români, Uniunea Artiştilor Plastici etc., cu instituţii de diseminare a culturii, precum TVR Cultural, Radio România Cultural, Arhiva Naţională de Film, Centrul Naţional al Cinematografiei, Arhiva Naţională Radio, va fi menită să asigure, pe de o parte, expertiza specifică şi, pe de altă parte, conceperea şi organizarea unor evenimente culturale de anvergură.

Totodată, conducerea Bibliotecii are ca obiectiv iniţierea de parteneriate pe termen lung cu şcoli şi universităţi din Bucureşti şi din ţară (cărora Biblioteca Naţională a României le pune la dispoziţie servicii şi săli specializate), atât în ceea ce priveşte literatura curriculară şi extracurriculară, cât şi în ceea ce priveşte oferta culturală şi cea de petrecere activă a timpului liber.

Iniţiată în 1995 de UNESCO, 23 aprilie – Ziua Internaţională a Cărţii şi a Dreptului de Autor este sărbătorită şi în România, din 2005, ministrul Culturii instituind, pe 23 aprilie, Ziua Naţională a Bibliotecarului.

Întrucât în 2012 se împlinesc 80 de ani de la constituirea bibliografiei internaţionale a traducerilor, Index Translationum, UNESCO va dedica ediţia din acest an a Zilei Internaţionale a Cărţii şi a Dreptului de Autor schimburilor interculturale, la nivel mondial, prin intermediul traducerilor.

Ziua de 23 aprilie a fost aleasă de UNESCO Zi Internaţională a Cărţii şi a Dreptului de Autor dat fiind că, la această dată, în 1616, au murit doi dintre titanii literaturii universale – Cervantes şi Shakespeare, câteva sute de ani mai târziu, la aceeaşi dată, născându-se un altul – Vladimir Nabokov.

loading...

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.