EUR
4,76 RON
(-0.15%)
USD
4,19 RON
(+0.03%)
GBP
5,46 RON
(-0.24%)
CHF
4,19 RON
(-0.26%)
AUD
3,00 RON
(-0.44%)
CAD
3,18 RON
(-0.63%)
BGN
2,43 RON
(-0.12%)
RUB
0,06 RON
(-0.62%)
ZAR
0,30 RON
(-0.56%)
BRL
1,13 RON
(+0.12%)
CNY
0,62 RON
(-0.57%)
INR
0,06 RON
(-0.24%)

Clădirea „verde”, plutitoare, sau despre arhitectura viitorului

0

– Conceptul german IBA vine de la „Internationale Bauausstellung” – expoziţia internaţională de clădiri. Spaţiul de expunere  IBA_Hamburg, situat pe insulele Elba din Hamburg, nu este doar un loc de expunere a construcţiilor futuriste, ci este încadrat unui plan de cercetare şi dezvoltare întins pe  şapte ani – proiect ce vizează diminuarea emisiilor de CO2 în contextul dezvoltării urbane semnificative, scrie Gizmag.

Centrul expoziţiei este centrul de informare IBA_Dock, construit pe un ponton plutitor, ce integrează numeroase tehnologii de energie regenerabilă.

Cu suprastructuri modulare poziţionate pe o suprafaţă de  1.250 metri pătraţi de ponton din oţel, IBA_Dock se bazează pe conceptul de echilibru zero, care se concentrează pe managementul energiei solare şi a sistemelor care oferă cladirilor energie durabilă, precum şi răcire pe tot parcursul anului.

Şaisprezece colectoare solare termice, cu o suprafaţă totală de aproximativ 34 m2, sunt poziţionate spre sud de pe acoperişul clădirilor, la un unghi aproximativ de 50 de grade, pentru a maximiza procesul de încălzire a apei în lunile mai reci.

Energia solară captată de aceste dispozitive alimentează o pompă electrică ce transformă apa extrasă direct din Elba în energie termică, ajutorul unui transformator de caldură încorporat în ponton. Acest lucru oferă atât încălzire cât şi răcire pentru uzul de apă şi aer condiţionat din interior. Energia în plus poate fi stocată temporar pentru utilizare ulterioară.

De asemenea, clădirea dispune de plafoanele de încălzire şi de răcire în fiecare cameră.

Pompa de căldură de 44 KW, împreună cu un aparat de de ventilaţie care asigură schimbul de aer pentru întreaga clădire, sunt alimentate de un panou fotovoltaic de de 103 m2, plasat la nivelul acoperişului terasei, la un unghi de 30 de grade, care livreză 14.8 kWp în momentele de vârf.

IBA_Hamburg a fost iniţiat în 2007, iar IBA_Dock în 2009.

Se aşteaptă ca expoziţia să atingă punctul culminant în 2013, cu prezentarea rezultatelor proiectului, care ar putea oferi o perspectivă destul de realistă asupra felului în care vor arăta metropololele „verzi” ale viitorului.

loading...

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.