Curăţenia de primăvară: 11 locuri ascunse din casă, preferate de bacterii

0

– Dacă v-aţi apucat temeinic de curăţenia de primăvară şi dacă aţi scuturat deja de praf şi jucăriile de pluş ale copliilor şi aţi frecat podele, înseamnă că aveţi un start bun. Totuşi, pentru că întotdeauna rămân locuri şi lucruri în casă pe care le ignorăm cu nonşalanţă, Huffingtonpost face un scurt inventar cu ţintele pe care trebuie să le avem în vedere în fiecare primăvară.

Şi asta deoarece microbii care pândesc în locurile ascunse din casă, din sala de sport sau de la birou chiar ne pot ameninţa sănătatea. Din fericire, una dintre cele mai eficente metode de prevenţie este şi una dintre cele mai simple: spălatul pe mîini!

Sticlele de apă

Dacă folosiţi sticle reutilizabile pentru apă, felicitări! – acesta este o metodă inteligentă şi prietenosă şi cu portofelul dumneavoastră şi cu planeta. Dar, aşa fantastice cum sunt, sticlele reutilizabile sunt expuse la acumularea de bacterii. Spaţiile umede închise sunt terenul perfect de reproducere al germenilor, deci este recomandat să fie spălate în fiecare zi temeinic, cu apă caldă şi detergenţi. Pentru sticlele înalte sau cele cu deschideri mai mici, luaţi în considerare şi o perie de sticlă.

 

Saltelele pentru sport sau yoga

Nu vă grăbiţi să strângeţi salteaua de gimnastică atunci când este încă umedă şi caldă, pentru a o pune înapoi în sacul său, după ora de sport – acest lucru încurajează dezvoltara bacteriilor. În schimb, este recomandat să o lăsaţi să se usuce complet înainte de următoarea sesiunea de efort fizic. Ştergeţi regulat sateaua cu o apă caldă şi două picături de detergent de vase. Pe cât posibil, încercaţi să nu împumutaţi saltelele de gimnastică. Cele care nu sunt curăţate corespunzător ar putea contribui la răspândirea ciupercilor de piele.

 

Sacii de cumpărături

Un studiu realizat în 2010 a arătat că mai mult de jumătate din sacoşele eco-friendly,  reutilizabile, sunt contaminate cu bacterii – iar acesta nu este, în mod sigur, un lucru pe care am vrea să-l asociem cu alimentele pe care le punem pe masă. Dar de ce de întâmplă asta? Răpsunsul e simplu: 97%  din cumpărătorii intervievaţi au declarat că nu spală niciodată sacoşele. Astfel, ca să nu riscăm nimic în afară de „derapajele” conexe cumpărăturilor, cu siguranţă nu ar strica să aruncăm, din când în când, sacoşele reutilizabile în maşina de spălat.

 

Poşetele şi portofelele

Pentru că doamnele nu pleacă nicăieri fără ele, asta înseamnă că poşetele adună, din medii dintre cele mai variate, tot felul de microbi. Studii pe subiect au arătat că majoritatea microbilor stau pe fundul poşetei, trasferând germeni tuturor obiectelor care ajung în aici, la un moment dat. Pentru că banii trec prin atât de multe mâini, portofelele sunt zone de răspândire către alte obiecte.

Două trucuri pentru curăţarea poşetei, pentru doamne: o dată, curăţarea pe intereior cu şerveţele antibacteriene. Cel de-al doilea sfat ar fi să vă lăsaţi poşeta la uşă când intraţi în orice locuinţă, şi să nu contribuiţi la profliferarea germenilor mai departe în casă.

 

Machiajul

Chair dacă cea mai mare dorinţă a dumnavoastră este ca rujul preferat să nu se termine niciodată, adevărul este că machiajul poate să adune şi să găzduiască germeni, baceterii şi să răpândească ciuperci. Verificaţi recomandările de pe cutiile de machiaj, renunţaţi la cele care au depăşit perioada recomandată de folosinţă şi apoi folosiţi curăţenia de primăvară ca prilej să vă reînnoiţi aresenalul.

Bureţii de vase

Studii realizate de autorităţi din domeniul sănătăţii au descoperit că 72% dintre bureţii şi instumentele de spălat vase din casă sunt contaminate cu bacterii care pot provoca, de exemplu, toxiinfecţie alimentară. Acestea sunt obiectele cele mai „încărcate” obiecte din casă.

Este recomandat, aşadar, să permiteţi buretelui să se usuce între două utilizări. Pentru asta, puteţi introduce buretele umed pentru 1 minut în cuprorul cu microunde. De altfel, recomandarea este ca, la fiecare trei săptămâni, buretele de vase să fie înlocuit.

 

Perdelele de baie

Urmele de săpun care se adună pe perdele de duş din vinil poate provoca de fapt, infecţii, potrivit unui studiu din 2004, iar un duş poate trimite aceşti germeni în aer. Dacă pentru curăţeni de primăvară aţi ajuns deja şi în baie, nu uitaţi să schimbaţi perdeaua de vinil pentru una din matrial textil. Aceasta se curăţă mult mai uşor – nu trebuie decât să o aruncaţi o dată pe lună în maşina de spălat, la cea mai ridicată temperatură pe care o poate suporta.

 

Telefoanele mobile

Anul trecut, un studiu realizat pe telefoane a arătat că acestea nu sunt nici pe departe nişte obicte sigure, chiar dimpotrivă. Dacă vă este teamă să daţi cu spray pentru a vă curăţa gadgeturile, este recomandat să folosiţi, din când în când, şerveţele dezinfectante sau soluţii speciale pe şervete din textil. Şi, dacă tot sunteţi la acest capititol, probabil nici tastatura calculatorului nu a mai fost curăţată de mult, nu-i aşa?

 

Periuţele de dinti

Studiile arată că în periuţele de dinţi se adăpostesc uneori unele dintre cele mai neobişnuite şi neplăcute bacterii, dar că nu apar în număr atât de mare încât să fie periculoase. Totuşi, este o idee bună să vă clătiţi bine periuţa de orice urme de pastă şi să nu o ţineţi într-un recipient înschis. Recomandarea specialiştilor este ca periuţa de dinţi să fie schimbată la trei sau patru luni.

 

Echipamentul sportiv

Ca şi poşetele, genţile pentru echipamentul sportiv ajung în locuri pline de bacterii. Uneori poate se întâmplă să ne lăsăm în ele echipamentul sportiv, uneori poate mai mult decât ar trebui.

Recomandarea este să aerisiţi periodic geanta de sport sau să o ştergeţi cu şerveţele dezinfectante. Şi încercaţi să scoateţi imediat din geantă hainele murdare, poate deveni un obicei mai sănătos decât ne-am putea imagina.

 

Recipientele lentilelor de contact

Un studiu din 2007 a descoperit că 34% dintre recipientele lentilelor de contact verificate erau pline de bacterii care ar fi putut duce cu uşurinţă la declanşarea unor afecţiuni oftalmice foarte neplăcute. Sfat: spălaţi recipientul în apă caldă în fiecare seară şi alternaţi la două luni soluţia în care vă ţineţi lentilele, deoarece aceasta îşi pierde, în timp, capacitatea de a lupta împotriva germenilor. De asemenea, înlocuiţi recipientul a fiecare două-trei luni.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.