EUR
4,76 RON
(-0.15%)
USD
4,19 RON
(+0.03%)
GBP
5,46 RON
(-0.24%)
CHF
4,19 RON
(-0.26%)
AUD
3,00 RON
(-0.44%)
CAD
3,18 RON
(-0.63%)
BGN
2,43 RON
(-0.12%)
RUB
0,06 RON
(-0.62%)
ZAR
0,30 RON
(-0.56%)
BRL
1,13 RON
(+0.12%)
CNY
0,62 RON
(-0.57%)
INR
0,06 RON
(-0.24%)

90 la sută dintre furturile din bancomate din Marea Britanie au autori români

0
Mai mult de nouă din zece furturi de la bancomatele din Marea Britanie sunt comise de grupuri infracţionale formate din români, valoarea fraudelor ridicându-se la 30 de milioane lire sterline în fiecare an, au declarat importanţi oficiali din poliţia britanică, relatează Daily Mail.

Impostorii sosesc în Marea Britanie vizând în mod special bancomatele şi folosesc o gamă largă de echipamente sofisticate pentru a obţine detaliile bancare ale victimelor.

În primele trei luni ale anului trecut, poliţiştii britanici au identificat 120 români implicaţi în infracţiuni legate de furturile din bancomate, majoritatea provenind sau având legături cu acelaşi oraş din estul României, Bacău.

‘Realitatea este că 92% din fraudele comise la bancomatele (ATM) din Marea Britanie au autori români’, a declarat inspectorul-şef Paul Barnard.

Cele mai multe escrocherii sunt făcute prin utilizarea de dispozitive electronice montate la bancomate, cu ajutorul cărora sunt copiate datele victimelor, în timp ce o cameră de mici dimensiuni înregistrează codurile PIN. Infractorii clonează apoi cardurile, cu care retrag banii.

Unul din cele mai cunoscute cazuri este cel al românului Adu Bunu (36 de ani), condamnat în 2008 pentru fraudă cu carduri bancare, care şi-a fotografiat copilul ‘îngropat’ în bani furaţi din bancomatele britanice cu ajutorul cardurilor clonate.

După instituirea unor măsuri mai importante de securitate, fraudele comise la ATM-uri a scăzut cu 12%, de la 33,2 milioane de lire sterline în 2010 la 29,3 milioane anul trecut. Cu toate acestea, ofiţerii avertizează că există circa 1.000 de grupuri infracţionale de români care încă operează în Marea Britanie şi se tem de creşterea acestor ‘activităţi’ în timpul Jocurilor Olimpice de la Londra.

Şeful poliţiei din Londra, Steve Head, a declarat: ‘Se poate vedea destul de clar ce fac ei cu banii când se întorc înapoi în România. Duc un stil de viaţă luxos, maşini luxoase, case la fel. Ceea ce stă în spatele acestor acţiuni este lăcomia – lăcomia oamenilor care organizează aceste acţiuni, lăcomia profesioniştilor care permit acest lucru şi lăcomia acelor oameni care creează tehnologia cu ajutorul cărora actualele sisteme sunt depăşite’.

Un episod din documentarul ‘Fraud Squad’, care va fi difuzat luna viitoare de ITV1, prezintă ofiţeri de poliţie britanici în timpul unui raid în Essex pentru arestarea unui român, Maxim Catană, de 22 de ani, împreună cu un alţi doi membri ai grupului, Nikolajs Delvers şi Daniel Anghel. În interiorul casei, detectivii au descoperit ceea ce ei au numit ‘o fabrică de ATM-uri’ – dispozitive de copiere, carduri clonate, 2.000 de lire sterline şi o listă de bancomate din sudul Angliei.

loading...

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.