Liderii Rusiei, SUA, Coreii de Sud se pronunţă împotriva lansării unei rachete de către Coreea de Nord

Preşedintele rus Dmitri Medvedev s-a alăturat luni omologilor săi american şi sud-coreean, pronunţându-se împotriva planului Coreii de Nord de a lansa o rachetă la mijlocul lunii aprilie, informează Kyodo.

Potrivit biroului de presă al Casei Albe, preşedintele rus Medvedev şi omologul său american Barack Obama au căzut de acord, în cadrul unei întrevederi pe marginea summitului de două zile privind securitatea nucleară ce a început luni la Seul, că lansarea rachetei nord-coreene ‘ar fi o încălcare a rezoluţiilor existente ale Consiliului de Securitate’ al ONU.

‘Există un consens că acte provocatoare ca acesta vor spori izolarea Coreii de Nord’, se arată în declaraţie. ‘Lansarea satelitului despre care Coreea de Nord a anunţat că va avea loc şi care înseamnă lansarea unei rachete, este o încălcare clară a rezoluţiei Consiliului de Securitate al ONU şi un plan nedorit care aduce instabilitate în Peninsula Coreea’, a afirmat preşedintele rus în cadrul unei întrevederi separate cu omologul său sud-coreean Lee Myung Bak.

Medvedev a afirmat de asemenea că Rusia a trimis ‘un mesaj serios’ Coreii de Nord. ‘Înainte de lansarea unei rachete, regimul nord-coreean ar trebui să-şi hrănească propriul popor. Coreea de Nord nu poate trăi la nesfârşit fiind dependentă de ajutor internaţional. Coreea de Nord ar trebui să se schimbe şi să se deschidă pentru dezvoltarea economiei’, a declarat Medvedev.

Coreea de Nord a anunţat că intenţionează să lanseze un satelit pentru a marca 100 de ani de la naşterea fondatorului ţării Kim Ir Sen, la 15 aprilie. Summitul privind securitatea nucleară s-a deschis luni la Seul, în prezenţa liderilor a peste 50 de state, pentru a discuta în principal modalităţi de consolidare a măsurilor de securitate internaţionale şi prevenirea terorismului nuclear.

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.