România a ajuns o colonie! Tot ce vrea americanul, Guvernul execută…

– Faptul că România a ajuns acum, la începutul primului veac al mileniului al treilea să nu mai aibă ca opţiuni de supravieţuire decât împrumuturile rostogolite (adică suplimentate mereu, cele mai noi plătind ratele la cele vechi şi asigurând şi finanţarea deficitului bugetar) şi exploatarea nemiloasă a resurselor naturale poate fi redus, ca interpretare, la un singur cuvânt: colonie.

Suntem nimic altceva decât o colonie a finanţei internaţionale, nici măcar a unei ţări anume, căci raporturile de putere ale lumii secolului al douăzeci şi unulea sunt amplu metamorfozate faţă de cele ale globului terestru din perioada Războiului Rece.

Acum statele naţionale contează mai puţin, poate doar în măsura în care pot fi folosite în interesul marilor corporaţii, aşa cum sunt Statele Unite. Beneficii uriaşe pentru o mână de bogătani, cu bani de la cei mulţi, care plătesc din greu pentru o armată ultramodernă şi o politică externă agresivă.

Revenind la oile noastre, numai o gândire antinaţională a putut conduce la crearea celor mai bune condiţii, la iniţierea şi apoi desăvârşirea distrugerii unei economii bazate în egală măsură pe o agricultură şi o industrie care, de bine, de rău, asigurau, cu toate greutăţile specifice, necesarul intern şi un export consistent de produce agro-industriale.

În loc să-i “mulţumim” cum se cuvine celui care ar trebui judecat pentru trădare naţională în această problemă, adică lui Petre Roman, noi românii îl invităm pe la emisiuni TV, să ne spună părerea sa în orice domeniu.

Onor fostul prim ministru a imprimat de fapt României o traiectorie aşa cum a dorit-o URSS, la momentul elaborării planului Valev, care rezerva ţării noastre rolul de ţară preponderent agricolă.

Numai că măsurile neinspirate – ca să folosim cel mai blând termen posibil – aplicate de guvernanţii de după 1989 au făcut ca şi agricultura să aibă cât mai mult de suferit. Au descurajat investiţiile româneşti, au creat condiţii pentru descurajarea, mai curând decât stimularea asocierilor, deşi agricultura cooperatistă nu a fost o invenţie a comuniştilor, ci era practicată în ţara noastră încă din 1927!

Să fie clar pentru oricine, nu tânjesc după regimul comunist, care a avut, fără îndoială, greşelile sale. Nu proslăvesc sclavia şi frica de sistem, nu mi-e dor de nopţile pierdute de populaţia privată de alimente de bază pe la cozi interminabile în faţa magazinelor alimentare, dar nu pot să nu observ că ceea ce se întâmplă acum e mult mai grav.

Avem în faţă înstrăinarea tuturor formelor de proprietate ale românilor şi ale statului, sărăcirea masivă şi stimularea depopulării ţării prin emigraţie, prin drenarea de specialişti cu înaltă calificare, prin înfometarea şi privarea de necesităţile de bază ale civilizaţiei a celor în vârstă.

Căci, după ce ne-am orientat de partea cealaltă a baricadei, drept mulţumire, “lumea liberă” pare a ne fi oferit, aşa cum foarte lucid observa, încă din anii 2000, excelentul analist Florian Gârz, o “pace cartagineză”: distrugerea bazei economiei, spălarea ideologică şi culturală, reducerea la minimum a armatei, privaţiuni planificate ale populaţiei vârstnice, curăţirea de talente şi specialişti, degradarea sistemului educaţie inaţionale, subordonare economică prin preluarea şi falimentarea principalelor ramuri ale industriei, acapararea pieţei şi instituirea controlului asupra resurselor naturale.

Să-mi spună cineva că nimic din toate acestea nu s-a întâmplat la noi. Şah şi mat, ca-n “Independence Day”!

Resursele solului şi subsolului sunt exploatate la sânge, cu beneficii minime pentru statul român, ai cărui reprezentanţi sunt specialişti în încheierea de contracte în batjocură cu “investitorii strategici”, de la care România percepe redevenţe de râs, sub nivelul statelor din lumea a treia!

În aceste condiţii, România nu are de ales decât extinderea exploatărilor de orice fel. Chiar şi în condiţii economice dezavantajoare, precum cele descrise mai sus.

Nu contează nici măcar care sunt dezavantajele asupra mediului. Căci cum altfel poate fi interpretată acceptarea de către ţara noastră a exploatărilor gazelor de şist prin metoda fracturării hidraulică, deşi se cunoaşte foarte clar că aceasta generează – atenţie! – următoarea listă de efecte negative asupra mediului: cutremure şi alunecări de teren, distrugerea florei şi a faunei, contaminarea apei potabile şi a celei subterane, soluri toxice şi chiar radioactive. Practic, numai o explozie nucleară mai lipseşte pentru ca dezastrul să fie total. Şi totuşi autorităţile acceptă exploatarea şi au dat mână liberă firmei americane Chevron să înceapă prospecţiunile.

Cele câteva mitinguri de protest organizate la Bârlad nu par a avea mare efect, în afară de cel teoretic asupra primarului, care declară că nu va aviza favorabil proiectele de exploatare din zonă.

Gazele de şist reprezinză una din acele ultime crenguţe de care ne mai putem agăţa până una-alta. Alături de exploatarea de la Roşia Montană, de cea din apele teritoriale româneşti din Marea Neagră, de pădurile ţării care sunt tăiate fără milă şi trimise pachet în afara ţării ca materie primă, în loc să fie prelucrate la noi şi exportate pe bani incomparabil mai mulţi.

Concluzia nu e una comodă. Acum depindem masiv de alţii. Deci nu trebuie să-i supărăm cu nimic, căci altfel ne închid robinetul.

Ce e de făcut? Cine plăteşte pentru situaţia creată? Cum ieşim din acest impas? Ce putem face? Ne putem organiza, aşa cum au făcut-o bârlădenii, la iniţiativa unor oameni cărora probabil că nu le sună bine zgâlţâiala de cutremure şi lipsa apei potabile, başca toxicitatea mediului, pe buletinul de analiză al căruia stă scris “moarte”. Cu cât mai mulţi, cu atât mai bine. Nu neapărat pentru interzicerea expoatărilor.

Căci, pentru că tot suntem săraci şi nu prea mai avem loc de întors, până la o redresare a economiei, pot fi acceptate şi acestea, dar în condiţii avantajoase în primul rând pentru statul român şi mai ales prin metode care să dea dovadă de responsabilitate faţă de mediu, pe care, pe cât posibil, nu trebuie să-l influenţeze deloc.

Aşa cum unele ţări europene au interzis exploatarea prin fracturare hidraulică a gazelor de şist ori folosirea cianurilor la exploatările miniere, la fel poate proceda şi România. Legal. Dacă nu prin conştiinţa guvernanţilor, măcar prin presiunea străzii!

Ion SCUTARU

 

Citește și
5 Comentarii
 1. Razvan spune

  Nu e bun sloganul „CHEVRON GO HOME”…mai corect ar fi „chevron, MARS acasa „…sau „chevron HAI SICTIR „

 2. Misu spune

  Un singur cuvant pentru articol: EXCELENT! Daca fiecare din noi, am avea initiativa Dvs., si mai ales daca fiecare ziarist, ar pune pe primul plan, interesul national in locul celui privat, care sincer cred ca se rezuma la ceva simbolic de genul, un cola sau un suc, adica o bataie de joc, de care cei din vest, rad cu lacrimi cand se gandesc cat de naivi sunt romanii, punand „botul” si privindu-i pe americani, dar si pe alti parveniti de prin Europa, ca pe Mesia. O singura remarca as avea sau daca vreti o competare, la articolul: Romania a ajuns o colonie: RUSINE GUVERNANTILOR! Poporul vrea SCHIMBAREA INTREGII CLASE POLITICE SI DISPARITIA ACTUALELOR PARTIDE POLITICE SI A POLITICIENILOR DIN ULTIMII 20 DE ANI CARE SI-AU BATUT JOC DE POPORUL ROMAN

 3. robwin75 spune

  S-a dovedit inca o data faptul ca ACELE PERSONAJE { le spun asa pentru ca servesc alte interese decat cele nationale } care au fost votate de NOI , POPORUL ,ne rad in nas si ne considera PROSTIMEA LOR ! Haideti sa le dam o lectie si punem la conducerea tarii pe cel care trebuia sa vina de mai bine de 20 de ani : REGELE MIHAI !

 4. Ion spune

  E grav, ce se intampla, dar sper sa fie cineva care sa ia masurile necesare, astfel incat acei mari ai puterii sa vada ca au de condus un popor nu sa fie condusi ei de altii

 5. coco spune

  Nu inteleg oamenii care tot striga dupa Regele Mihai!!!
  Ce ar fi facut Mihai mai bine decit Petre Roman!!!
  Sint din aceasi categorie…o haita de lupi!!!!

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata