EUR
4,74 RON
(-0%)
USD
4,21 RON
(-0.25%)
GBP
5,39 RON
(-0.5%)
CHF
4,18 RON
(-0.23%)
AUD
2,99 RON
(-0.51%)
CAD
3,17 RON
(-0.66%)
BGN
2,42 RON
(+0.01%)
RUB
0,06 RON
(-0.72%)
ZAR
0,30 RON
(-0.69%)
BRL
1,13 RON
(-1.56%)
CNY
0,62 RON
(-0.22%)
INR
0,06 RON
(+0.18%)
1 EUR RON

Cum îşi schimbă îngheţata structura, atunci când este ţinută la congelator?

1

– Experţii în avalanşe pot ajuta studiile realizate de cercetători pentru a descoperi modul în care îşi schimbă îngheţata structura, atunci când este ţinută într-un congelator de uz casnic, scrie BBC News.

Probele de îngheţată au fost scanate cu un aparat cu raze X, folosit în mod obişnuit pentru a studia cristalele de gheaţă în procesele hotărâtoare pentru formarea avalanşelor. Compania Nestle speră să determine condiţiile exacte în care cristalele de gheaţă fuzionează şi se multiplică şi de ce anume îşi schimbă textura îngheţata ţinută în casă şi îşi modifică gustul atunci când este consumată.

Studiul de formarea cristalelor de gheaţă a fost efectuat cu ajutorul oamenilor de ştiinţă de la Institutul de Cercetare a Zăpezii şi a Avalanşelor de la Davos, Elveţia, iar dispozitivul cu care a fost „radiografiată” îngheţata este unul dintre puţinele care pot înregistra imagini ale unor structuri microscopice,  la temperaturi sub zero grade.

Cedric Dubois, reprezentant al companiei Nestle, a declarat că până acum nu s-au mai făcut asemena cercetări fără ca probele să fie compromise. Nestle speră să găsească o modalitate de a combate pierderea treptată a gustului înghţatei păstrate la frigider: “La fel ca în în cazul alor  alimente, în structura îngheţatei se află cheia gustului său delicios”.

Cercetarea a arătat că o peliculă fină de cristale albe de gheaţă s-a format ca urmare a fluctuaţiilor de temperatură la care a fost supusă la transport, depozitare şi vânzare.

„Cele mai multe congelatoare de la domiciliu sunt stabilite la -18 grade Celsius, dar temperatura nu rămâne constantă”, a declarat Dubois. „Ea fluctuează cu aproxiamtiv 2 grade, lucru care provoacă topirea şi re-îngheţarea desertului ţinut la rece”. Apa îngheţată în proces formează cristale care fac ca îngheţata să capete un gust pronunţat de gheaţă sau să devină mai gumoasă,  ori să fie mai greu de scos cu lingura din recipient înainte să se topească prea mult.

„Ştim deja că o creştere a cristalelor de gheaţă în îngheţată este declanşată de o serie de factori”, a declarat Dr. Dubois. „Dar dacă putem identifica mecanismul principal, putem găsi modalităţi eficiente de a încetini acest proces.”

loading...

Citește și
1 Comentariu
  1. vasile spune

    candva am auzit despre o subtilitate numita efectul ‘nmboumba’. un copil din kenia a spus la scoala ca mama lui cand face inghetat o incalzeste. savantii au verificat si au constatat ca intr-adevar structurarea inghetatei la care compozitia este in prealabil incalzita se realizeaza diferit fata de racirea directa.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.