GAZELE DE ŞIST: Un nou act de trădare? România este servită „pe masa” americanilor de la Chevron

– De anul asta, Chevron va începe extracţia gazului de şist in România folosind o metoda (fisurare hidraulică) ce polueaza panza de apa freatica.

Chevron a primit undă verde pentru începerea explorării pe cele trei perimetre din Dobrogea, în suprafaţă totală de aproximativ 300.000 de hectare. Gigantul american a fost singura companie pentru care Guvernul a aprobat acordurile petroliere în şedinţa de marţi, deşi mai stau la coadă şi alte companii.

Aprobările vin în contextul în care locuitorii din Bârlad şi zona înconjurătoare, unde Chevron deţine alt perimetru, au protestat ieri împotriva exploatării gazelor de şist prin fracturare hidraulică. De asemenea, vin după ce oficialii companiei americane s-au întâlnit în urmă cu câteva săptămâni cu premierul Mihai Răzvan Ungureanu, ministrul Economiei, Lucian Bode, şi ministrul Dezvoltării, Cristian Petrescu.

Bulgaria a oprit de curând inițiativa corporației din cauza protestelor legate de riscurile de mediu. De asemenea, Franta a interzis aceasta metoda de extragere a gazului. Statele americane New Jersey si New York au aplicat si ele interdicția pentru o perioadă de un an, pentru a se putea evalua mai întâi impactul acestei metode asupra mediului.

Odată ce va începe extracţia în România, acesta va fi foarte greu de oprit. În unele zone, forajul e programat să înceapă din luna februarie.

Tehnologia pe care o vor folosi cei de la Chevron consta in pomparea a milioane de litri de apa, amestecate cu substanțe chimice care dizolva rocile, pentru a elibera gazele prinse in ele. Aceasta tehnologie este extrem de nociva pentru mediul inconjurator, lucru ce a facut ca mai multe state din Europa sa o interzica.

Apa care este injectata la adancimi de pana la trei kilometri este amestecata cu o multitudine de substanțe toxice. „Pericolele de mediu asociate utilizării substanţelor chimice în lichidele folosite pentru fracturarea hidraulică nu sunt cunoscute pe deplin, însă cel puţin 260 de substanţe chimice sunt folosite în 197 de astfel de produse şi unele dintre acestea sunt cunoscute ca fiind toxice, cancerigene şi mutagene. Aceste substanţe pot contamina pânza freatică din cauza fisurilor la nivelul puţului de exploatare şi a migrării agenţilor contaminanţi.

Fluidul folosit în fracturare revine la suprafaţă în proporţie de 15%-80%, restul rămâne în subteran. Când revine la suprafaţă, acesta conţine aditivi şi produşi de transformare, substanţe dizolvate din formaţiunea de şist, în timpul fracturării, cum ar fi metale grele, hidrocarburi şi elemente natural radioactive.

Apa reziduală, ce rezultă din procesul de fracturare, este stocată în „gropi de evaporare”, iar vaporii emanaţi conţin benzen, o substanţă puternic cancerigenă.

Procedeul de fracturare consumă cantităţi uriaşe de apă. Estimările indică faptul că numai pentru un singur puţ de exploatare se folosesc între 9.000 şi 29.000 de metri cubi de apă. Acest lucru poate ridica probleme de sustenabilitate în zonele aride”, au anunţat reprezentanţii Greanpeace.

Cum “se fac cărţile” în Occident: La noi nu merge, dar pe români îi putem contamina!

Zonele din România programate pentru exploatare prin fisurare hidraulică:

BARLAD (VASLUI)
VOIVOZI (BIHOR)
TRIA (BIHOR)
BĂILE FELIX (BIHOR)
TULCA (BIHOR)
ADEA (ARAD)
CURTICI (ARAD)
PERIAM (TIMIȘ)
BILED (TIMIȘ)
PAULIS (TIMIȘ)
PARȚA (TIMIȘ)
BUZIAȘ (TIMIȘ)
CRAI (TIMIȘ)

MACIN (TULCEA)
BABADAG (TULCEA)
CAPIDAVA (CONSTANTA)
EFORIE (CONSTANTA)
COSTINESTI (CONSTANTA)
VAMA VECHE (CONSTANTA)
ADAMCLISI (CONSTANTA)

 

Citește și
4 Comentarii
 1. zooom spune

  Nenorociti de politicieni ignoranti si incompetenti….habar nu au cu ce se joaca. Este vorba de o poluare ireversibila si permenenta a solului , a panzei freatice , deci a vietii
  Sa dea Dumnezeu sa bea si ei apa de acolo si sa faca cancer asha vor sti ce au facut

 2. Olimpiu spune

  Cel mai trist e ca nu avem nici o putere in toata democratia asta. Avem dreptul la cuvant, dar numai cele rele sunt observate…

 3. johny spune

  Stiam ca in Dobrogea exista o rezerva importanta de apa potabila in subteran. Daca aceasta activitate este permisa, se va contamina o importanta resursa naturala ce devine pe zi ce trece mai valoroasa.

 4. calin spune

  Haideti sa iesim sa protestam
  Cat timp ii mai lasam sa faca ce vor la noi in tara? eu nu inteleg de ce nu se opune nimeni?

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata