EUR
4,84 RON
(+0.41%)
USD
4,33 RON
(+0.98%)
GBP
5,44 RON
(-0.15%)
CHF
4,50 RON
(+0.91%)
BGN
2,47 RON
(+0.51%)
BYN
1,80 RON
(+0.64%)
CAD
3,20 RON
(-0.29%)
RSD
0,04 RON
(+0.41%)
AUD
2,97 RON
(-0.91%)
JPY
0,04 RON
(+1.61%)
CZK
0,18 RON
(-0.39%)
INR
0,06 RON
(+0.17%)

Băsescu: M-am angajat că România va contribui cu 30.000 de euro la fondurile AIEA

Preşedintele Traian Băsescu a declarat marţi,27 martie, la Seul, că România s-a angajat să contribuie cu 30.000 de euro la completarea fondurilor Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA).„Cu ocazia intervenţiei mele, m-am angajat că România va contribui cu o sumă de 30.00 de euro la completarea fondurilor Agenţiei pentru Energie Atomică, în scopul creării resurselor financiare necesare desfăşurării proceselor de instruire a personalului care operează instalaţii nucleare, în alte state, inclusiv România”, a afirmat şeful statului, la Summitul privind Securitatea Nucleară.

Preşedintele Traian Băsescu a afirmat că România este dispusă să invite experţii Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică pentru a evalua cele două reactoare de la Cernavodă.

„România a anunţat disponibilitatea de a invita experţii Agenţiei pentru Energie Atomică să evalueze cele două reactoare de la Cernavodă, pentru a garanta securitatea şi siguranţa în care funcţionează aceste două reactoare”, a declarat Băsescu, la Seul, la Summitul privind Securitatea Nucleară.

Traian Băsescu a declarat că în momentul de faţă se lucrează la modificarea documentaţiei de licitaţie pentru construirea de către România a încă două reactoare nucleare, afirmând că licitaţia ar putea fi demarată în a doua parte a acestui an.

„Interes există în mod categoric. Problema pe care noi o avem acum este că în urma accidentului de la Fukushima se lucrează la modificarea documentaţiei de licitaţie, ceea ce face ca această documentaţie să fie gata abia în luna aprilie. Am speranţa că va fi aprobată de CNCAN, undeva până la sfârşitul lunii mai, astfel încât până la sfârşitul verii să se poată face caietul de sarcini şi lansată licitaţia undeva în partea a doua a anului”, a spus Băsescu, întrebat dacă la Summitul privind Securitatea Nucleară au fost exprimate interese privind investiţiile altor ţări în realizarea de către România a încă două reactoare nucleare.

Şeful statului a precizat că, în urma accidentului de la Fukushima, se vor adăuga noi elemente de siguranţă pentru funcţionarea reactoarelor.

„Reactoarele 1 şi 2 (de la Cernavodă – n.r.) nu rămân aşa cum sunt. Trebuie să le îmbunătăţim nivelul de siguranţă, luând în consideraţie şi o situaţie de neimaginat după tehnicieni. Trebuie să ne imaginăm ce e mai rău”, a completat Băsescu.

Băsescu a mai precizat că un alt angajament asumat de România la Seul este legat de acordarea de asistenţă, inclusiv în privinţa condiţiilor tehnice ale repatrierii uraniului îmbogăţit în ţările de provenienţă, dar şi a siguranţei surselor radioactive.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata