EUR
4,84 RON
(-0.02%)
USD
4,25 RON
(+0.3%)
GBP
5,32 RON
(+1.16%)
CHF
4,53 RON
(+0.11%)
BGN
2,47 RON
(-0.07%)
BYN
1,76 RON
(+0.36%)
CAD
3,13 RON
(+0.71%)
RSD
0,04 RON
(-0.02%)
AUD
2,96 RON
(+0.6%)
JPY
0,04 RON
(+0.34%)
CZK
0,18 RON
(+0.17%)
INR
0,06 RON
(+0.68%)

Cum reuşesc pisicile să supravieţuiască în urma căderilor de la mare înălţime?

Remarcabila capacitate a pisicilor de a supravieţui căderilor de la mare înălţime este o caracteristică pe care o pot explica deopotrivă  fizicienii şi specialiştii în biologie evoluţionistă şi fiziologie, scrie BBC News.

Un studiu realizat în 1987 pe 132 de pisici, care au trecut în calitate de pacienţi pe la secţia de urgenţă afiliată unei clinici veterinare din New York, a arătat că 90% dintre pisicile care au căzut de la mare înălţime au supravieţuit, şi numai 37% dintre ele au necesitat tratament de urgenţă. Una dintre pisici nu numai că supravieţuit unei căderi de la etajul 32, dar s-a ales numai cu un plămân uşor vătămat şi cu un dinte ciobit, înainte de a fi externată la 48 de ore de la accident.

Oamenii de ştiinţă susţin că structura corpului unei pisici este proiectată să supravieţuiască oricărei căderi de la înălţime. De altfel, raportul dintre masa corporală şi dimensiunea corpului le avantajează pe feline, şi le ajută să-şi amortizeze aterizările.

Pe de altă parte, explicaţiile fizicienilor se referă la viteza terminală pe care o atinge o pisică în raport cu rezistenţa aerului şi forţa gravitaţională, care este relativ mică prin comparaţie cu cea a oamenilor sau a cailor.

Potrivit fizicienilor, viteza terminală a unei pisici de talie medie ajunge la 97 de km/h, în timp ce aceea a unui om este de 193 km/h.  

Pe de altă parte, pisicile sunt animale care escaladează înălţimile fără probleme. Evoluţia speciei le-a conferit, aşadar, capacitatea supremă de a supravieţui căderilor periculoase.

Astfel, în cădere liberă, chiar şi când sunt luate prin surpindere, pisicile îşi răsucesc corpul aşa cum fac gimnaştii, astronauţii sau paraşutiştii. În momentul în care sunt în aer, pisicile se oricentează foarte repede, iar la aterizare, musculatura picioarelor, adaptată pentru escaladări, absoarbe şocul puternic.

Un alt avantaj este că pisicile au picioarele arcuite sub trunchi, nu drepte, ca la oameni sau cai, ceea ce previne multe oase rupte la impactul cu solul, deoarece energia se distribuie altfel în corpul felinelor decât în copul oamenilor, de exemplu.

Totuşi, multe pisici de casă au tendinţa să devină supraponderale din cauza lipsei de mişcare, iar asta le diminuează capacitatea de a escalada cu uşurinţă înălţimile şi de a ateriza în siguranţă.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata