ECONOMIE LA FACTURI: o eoliană pe care o poţi construi extrem de simplu, pentru iluminatul ieftin

5

– Vom aduce astăzi în discuţie o minicentrală eoliană asamblată practic din elemente deja fabricate, de sine stătător şi cu alte scopuri însă. Un proiect simplu până la ridicol şi rapid de pus în practică. Autorul este tot un american – deh, ce să-i faci, ce-i al lor e-al lor! – pensionar şi amator de bricolaj.

Ted Baer, acesta e numele lui, şi-a postat proiectul pe www.instructables.com şi oferă cu largheţe toate detaliile posibile despre încropirea şi punerea în funcţiune a “obiectului”.

Nu va produce mare lucru, această turbinuţă improvizată, dar ne va oferi o satisfacţie rapidă şi garantată, precum şi un imbold substanţial către a ne apleca spre proiecte mai complexe. Adică la o viteză a vântului de circa 20 km/h va scoate un 2 amperi şi 18-20 de volţi. Arhisuficient pentru încărcarea unei baterii de automobil, de unde putem să ne legăm cu nişte benzi de LED-uri superbright pe textolit, aşa cum s-au găsit la un moment dat în bazar şi sper să se mai aducă.

Una singură consumă în jur de 1 Watt (30 de LED-uri) şi dă o lumină incredibilă faţă de puterea extrasă din baterie. Cu trei benzi cred că echivalăm un bec de 75W, în termeni de luminozitate, iar bateria va ţine o veşnicie.

Care-i şpilul cu această mini eoliană? Turbina o vom face dintr-o roată de bicicletă, pe care o vom “împăna” cu pale.

Generatorul e un motor de curent continuu cu magneţi permanenţi, de 24 de volţi. Aici puteţi găsi lămuriri cu privire la utilizarea motoarelor de curent continuu pe post de microgeneratoare:

http://www.otherpower.com/otherpower_experiments_tapedrivemotors.html

Ne mai trebuie o curea de transmisie, din cauciuc rezistent la acţiunea ultravioletelor diurne.

Palele sunt confecţionate din tablă de aluminiu, poate fi şi refolosită, cum ar fi de exemplu cea din cutiile de bere. Sigur că, în această eventualitate, ele vor fi lipite una de alta, până la dimensiunea necesară. Li se imprimă o curbură specifică şi sunt inserate pe spiţele roţii, cu legături cât mai trainice.

Ted Baer şi-a construit cadrul pentru mini-eoliană din ţevi de PVC. El sfătuieşte amatorii să folosească roţile din spate, mai solide, de 24-27 ţoli diametru.

Generatorul e montat pe cadru folosind un colţar ranforsat. Prinderea motorului de colţar şi a colţarului de ţeava de PVC se face prin coliere metalice potrivite. Coada trebuie contrabalansată, pentru a echilibra sistemul.

Stâlpul moriştii este o ţeavă de protejat cabluri electrice, în jurul căreia se roteşte, cu ajutorul unui rulment, ţeava de PVC de 2,5 cm pe care e fixată turbina.

După ce şi-a văzut sufletul împăcat cu prima realizare, omul nostru a început să se joace cu design-ul şi a realizat mai multe variaţiuni, între care cea mai de succes o puteţi admira în fotografia alăturată: o eoliană cu două turbine şi două generatoare.

“Lăsaţi-vă imaginaţia să zburde! Motto-ul nostru este «cât de mult putem face, cu cât de puţin»”, ne îndeamnă dl. Baer.

Conceptul avut în vedere de acest pasionat al microeolienelor a fost să se obţină ceva echivalent panourilor solare de încălzire ieftine, DIY (do-it-yourself): simple, modulare, ieftine. Vreţi mai multă putere electrică? Puneţi mai multe roţi pe un sistem sau… începeţi o fermă de eoliene miniatură.

În fotografia de mai jos, avem o turbină dublă cu un singur generator. Merge şi asta foarte bine!

Adresa web exactă unde puteţi găsi proiectul este cea de mai jos:

http://www.instructables.com/id/Ted-Baer-s-Bicycle-Wheel-Windmill/

Spor la treabă şi mult succes, dar şi inspiraţie pe măsură!        

 Ion SCUTARU

 

loading...

Citește și
5 Comentarii
 1. george spune

  super tare

 2. sandu spune

  Palele din ce sunt facute?
  Dimensiunea lor si care este unghiul de rotire?

 3. bumbea spune

  cum se comstrueste palele din cutii de bere

 4. bumbea george spune

  tare

 5. gabi spune

  intentia e buna dar daca ar fi marit lungimea palelor unei singure turbine cu 41,42% ar fi extras la fel de multa energie ca din cele 2 la un loc. (radical din 2 = 1,4142) Si bine ar fi fost daca ar fi proiectat pala sa fie lata aproape de ax si mai ingusta la extremitati, acolo unde viteza e mai mare si e nevoie de rezistenta mai mica din partea aerului. Si nu e sanatos pentru acumulator ca tensiunea de incarcare sa fluctueze asa mult (generator cu magneti permanenti). Nu am observat daca a folosit vreun regulator de tensiune. Ar trebui!
  Repet: intentia e buna dar nu aveti idee cate calcule trebuiesc facute, nopti pierdute si stoarceri de creier pentru a duce un astfel de proiect la un nivel de performanta acceptabil. Ca experiment e ok insa pentru timpul consumat si efortul depus ar fi fost mult mai util sa construiasca ceva eficient care chiar sa produca curent. Ca de experimentalisti doar de dragul propriilor lor descoperirii e plina lumea. Per total sper sa evolueze in cunostinte si sa faca ceva mai bun.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.