EUR
4,74 RON
(-0%)
USD
4,21 RON
(-0.25%)
GBP
5,39 RON
(-0.5%)
CHF
4,18 RON
(-0.23%)
AUD
2,99 RON
(-0.51%)
CAD
3,17 RON
(-0.66%)
BGN
2,42 RON
(+0.01%)
RUB
0,06 RON
(-0.72%)
ZAR
0,30 RON
(-0.69%)
BRL
1,13 RON
(-1.56%)
CNY
0,62 RON
(-0.22%)
INR
0,06 RON
(+0.18%)
1 EUR RON

Filmul „Aurora” a câştigat Premiul Gopo pentru cel mai bun film

1
Lungmetrajul „Aurora”, în regia lui Cristi Puiu, a câştigat trofeul pentru cel mai bun film la cea de-a şasea ediţie a Galei Gopo.

La aceeaşi categorie au mai fost nominalizate filmele „Din dragoste cu cele mai bune intenţii”, în regia lui Adrian Sitaru, „Loverboy”, în regia lui Cătălin Mitulescu, şi ”Periferic” în regia lui Bogdan Apetri.

Pelicula „Aurora”, care a fost nominalizată la zece categorii ale premiilor Gopo, a avut premiera mondială în 2010 la Festivalul de la Cannes la secţiunea Un Certain Regard.

Filmul lui Cristi Puiu a fost marele câştigător al serii, el fiind recompensat cu alte două statuete Gopo pentru Cel mai bun regizor şi pentru Cel mai bun scenariu.

În 2011 premiul pentru cel mai bun film i-a revenit lui Florin Şerban, pentru „Eu când vreau să fluier, fluier”.

Nominalizat la 12 categorii, lungmetrajul lui Bogdan George Apetri, „Periferic”, a obţinut cinci statuete Gopo, printre acestea numărându-se Premiul pentru cea mai bună actriţă în rol principal care a ajuns la Ana Ularu şi Cea mai bună actriţă în rol secundar, statuetă acordată Ioanei Flora.

Lungmetrajul „Periferic” a mai obţinut statueta Gopo prin regizorul filmului Bogdan George Apetri, care a primit premiul pentru Cel mai bun film de debut, Eugen Kelemen a fost premiat pentru Cel mai bun montaj, iar Marius Panduru pentru Cea mai bună imagine.

În afara celor cinci omuleţi Gopo câştigătoarea premiului pentru Cea mai bună actriţă în rol secundar, Ioana Flora, a primit şi Premiul Pro Cinema 2012.

Premiul pentru Cel mai bun actor în rol principal i-a revenit, la ediţia din 2012 a Premiilor Gopo, actorului Bogdan Dumitrache pentru rolul din lungmetrajul „Din dragoste cu cele mai bune intenţii”.

Pentru rolul din acelaşi film, actorul Adrian Titieni a obţinut Premiul Gopo la categoria Cel mai bun actor în rol secundar.

„Bucuria acestui moment nu poate fi tradusă în cuvinte. Mulţumesc tuturor celor care au făcut posibil acest moment”, a spus Adrian Titieni, rectorul UNATC, la primirea premiului.

Cu două statuete Gopo a plecat acasă şi tânăra regizoare Anca Miruna Lăzărescu. Ea a câştigat cu scurtmetrajul „Apele tac” premiul Tânăra speranţă şi, de asemenea, premiul pentru Cel mai bun scurtmetraj.

Doi omuleţi Gopo a adunat şi filmul „Bună! Ce faci?”, câştigătorii premiilor fiind Nicoleta Cârnu, la categoria Cele mai bune costume şi Dana Roşeanu şi Domnica Bodogan pentru Cel mai bun machiaj şi cea mai bună coafură.

Pelicula „Bună! Ce faci?” a dat ocazia producătorului executiv Radu Aldea să primească statueta Gopo oferită de Romanian Society of Cinematographers.

Tot cu două premii Gopo a fost recompensat şi lungmetrajul „Crulic – Drumul spre dincolo”, premiaţii fiind Piotr Dziubek pentru Cea mai bună muzică originală împreună cu Piotr Witkowski şi Sebastian Wlodarczyk, care au câştigat statueta pentru Cel mai bun sunet.

Cel mai bun documentar a fost desemnată la cea de-a şasea ediţie a Premiilor Gopo pelicula „Vorbitor” în regia lui Radu Muntean şi Alex Baciu.

Filmul danez „Melancholia” de Lars Von Trier a fost ales drept Cel mai bun film european al anului 2011.

Premiul Publicului, care a fost acordat luni seara de celebrul cuplu de actori Stela Popescu şi Alexandru Arşinel, a revenit filmului românesc „Naşa”, regia Jesus del Cerro, Virgil Nicolaescu, pelicula cu cel mai mare succes de box office în anul precedent, urmărită de 26.765 de spectatori plătitori de bilet.

Deşi unii dintre premiaţi, printre care şi realizatorii filmului „Aurora”, marele câştigător al serii, nu au fost prezenţi la Gala de premiere, organizatorii, prin prezentatorul serii Andi Moisescu, au anunţat că toate statuetele vor ajunge la câştigători.

Gala Premiilor Gopo a oferit luni seară ocazia şi pentru două premii speciale. Primul premiu special i-a revenit asistentului de imagine Dumitru Gaiţă, unul din cei mai prolifici asistenţi de imagine din cinematografia românească a ultimei jumătăţi de veac.

„Sunt mulţumit şi dacă voi ajunge în rai, mă voi duce la Sfântul Petru şi o să-i cer să mă repartizeze la o echipă de filmare”, a spus Dumitru Gaiţă în aplauzele asistenţei.

Cel de-al doilea premiu special i-a revenit scenografei Lidia Luludis, unul din cei mai apreciaţi pictori de costume din România. Ea a colaborat la peste 40 de lungmetraje, pentru „Tănase Scatiu”, în regia lui Dan Piţa, primind, în 1976, premiul ACIN.

Două momente speciale au fost oferirea Premiului pentru întreaga activitate actriţei Tamara Buciuceanu-Botez şi Premiul pentru întreaga carieră actorului Iurie Darie.

Iurie Darie, care a primit statueta Gopo pentru întreaga carieră, a urcat pe scenă însoţit de Anca Pandrea, publicul oferindu-i îndelungi aplauze, în picioare.

Născut pe 14 martie 1929, în Vadu Raşcov din judeţul Soroca (în prezent Republica Moldova), Iurie Darie are o carieră remarcabilă, filmografia sa cuprinzând peste 40 de producţii cinematografice.

Cel de-al doilea Premiu pentru întreaga activitate a fost oferit „doamnei comediei româneşti” Tamara Buciuceanu-Botez de o altă mare actriţă, Irina Petrescu.

„Tot respectul, toată stima, toată consideraţia şi recunoştinţa celor care 60 de ani m-au urmărit şi au avut încredere în posibilităţile mele profesionale. Le mulţumesc din suflet organizatorilor acestui prestigios festival, mulţumesc publicului, mulţumesc colaboratorilor din toate compartimentele, şi mulţumesc lui Dumnezeu că exist”, a spus Tamara Buciuceanu-Botez.

Actriţa premiată a făcut şi câţiva paşi de dans de mulţumire în timp ce părăsea scena.

Gala premiilor Gopo 2012 a fost prezentată de Andi Moisescu şi a fost difuzată în direct TV pe Pro Cinema.

Gala va putea fi urmărită pe 31 martie şi pe 1 aprilie, de la ora 23,30, pe Pro TV Internaţional.

Juriul care a decis nominalizările pentru cea de a şasea ediţie a Galei Gopo a fost alcătuit din 11 membri, critici de film, reprezentanţi ai presei de specialitate şi profesionişti din industria cinematografică – regizorul Florin Şerban, actriţa Ozana Oancea, scenograful Cristian Niculescu, monteurul Dan Nanoveanu, distribuitorul Radu Nicolau, scriitoarea Ana Maria Sandu şi criticii de film Andrei Gorzo, Ileana Bîrsan, Dana Duma, Andrei Rus şi Codruţa Creţulescu.

După anunţul nominalizărilor, peste 400 de profesionişti activi din toate domeniile industriei de film româneşti au fost invitaţi să voteze câştigătorii trofeelor din acest an, fie în plic sigilat, prin poştă, fie online, prin intermediul unui mecanism de vot asigurat de firma de audit şi consultanţă PricewaterhouseCoopers, cu care organizatorii galei au demarat, în 2011, un parteneriat.

Gala premiilor Gopo poartă numele marelui cineast Ion Popescu Gopo, care, în 1957, a câştigat, la Cannes, Palme d’Or pentru cel mai bun scurtmetraj de animaţie cu pelicula „Scurtă istorie”.

Trofeul Galei, reprezentând celebrul omuleţ al lui Gopo, este creaţia sculptorului Adrian Ilfoveanu.

Gala premiilor Gopo este organizată de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc (APFR), cu sprijinul Babel Communications şi al Centrului Naţional al Cinematografiei (CNC).

loading...

Citește și
1 Comentariu
  1. mirmu spune

    filmul releveaza exact ceea ce se spune in articol cu contributia actritei irina petrescu care este extraordinara

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.