Guvernul a aprobat HG privind UMF Tg. Mureş

Executivul a adoptat marţi,27 martie, hotărârea de guvern privind Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) Târgu Mureş.Astfel, în cadrul UMF Târgu Mureş se creează o nouă facultate cu predare în limbile maghiară, română şi engleză.

„În cadrul UMF Târgu Mureş se înfiinţează o nouă facultate, Facultatea de Medicină şi Farmacie, cu programe în limbile română, maghiară şi engleză (…). UMF Târgu Mureş derulează, potrivit legii, procedurile pentru organizarea alegerilor, precum şi cele pentru organizarea concursurilor în vederea ocupării posturilor necesare pentru coordonarea administrativă a facultăţilor înfiinţate”, se arată în noua hotărâre, potrivit purtătorului de cuvânt al Guvernului, Dan Suciu.

De asemenea, hotărârea mai prevede că Agenţia Română pentru Asigurarea Calităţii în Învăţământul Superior stabileşte numărul maxim de studenţi care poate fi şcolarizaţi la programele de studii care pot funcţiona în cadrul facultăţii înfiinţate.

La rândul său, ministrul Educaţiei, Cătălin Baba, a precizat că prin această hotărâre „nu se creează niciun program nou de studiu, toate programele sunt programe care există şi care la ora actuală se desfăşoară în UMF Târgu Mureş”.

„Facultatea care s-a înfiinţat are în componenţă programe în liniile română, maghiară şi engleză. De asemenea, Guvernul a discutat posibilitatea înfiinţării unei linii în limba germană, dar este un proiect pe termen lung”, a adăugat ministrul.

Citeste si:  Ponta: Prefecţii care nu au fost la înălţimea aşteptărilor vor fi schimbaţi

În context, Cătălin Baba a susţinut că Guvernul ar fi încălcat Legea educaţiei naţionale, dacă nu ar fi aprobat înfiinţarea noii facultăţi la UMF Târgu Mureş.

„Spun cât se poate de răspicat că, practic, Guvernul pune în aplicare Legea educaţiei naţionale. În situaţia în care Guvernul şi ministerul nu ar fi pus în aplicare Legea educaţiei naţionale, am fi putut să fim acuzaţi de abuz în funcţie. Deci, nu se inventează niciun program nou, este o decizie pe care Guvernul a trebuit să o ia pentru a pune în aplicare Legea educaţiei naţionale, este o hotărâre de guvern prin care noi sperăm că universitatea va merge mai departe cu programe care deja există”, a afirmat ministrul.

El a subliniat că Legea educaţiei naţionale stipulează că, în anumite situaţii, Guvernul poate să intervină pentru asigurarea normală a unui proces de învăţământ.

„Aici vorbim despre crearea unei structuri – această facultate – repet, nu se creează linii de studiu, departamente, programe de studiu, ci, practic, din ceea ce există, Ministerul Educaţiei a propus şi Guvernul a probat o nouă structură”, a precizat Baba.

Totodată, ministrul Educaţiei a criticat „incapacitatea” cadrelor didactice române şi maghiare de la UMF Târgu Mureş de a face, până acum, demersurile necesare chartei universităţii şi alegerii rectorului.

Citeste si:  MECTS: Sport pentru toţi şi studierea literaturii universale în anul şcolar 2012-2013

„Legea educaţiei naţionale spune că în România există trei instituţii multiculturale: Universitatea de artă din Târgu Mureş, UMF din Târgu Mureş şi Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca. După cum ştiţi, la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca există linii de studiu, departamente şi chiar şi o facultate în limba maghiară. Practic, ceea ce s-a întâmplat la Târgu Mureş a fost o incapacitate a colegilor români şi maghiari de a ajunge la un compromis în ceea ce priveşte charta universităţii, desfăşurarea alegerilor pentru funcţia de rector, pentru membrii senatului”, a spus Cătălin Baba.

În privinţa finanţării noii facultăţi care va fi înfiinţată la UMF Târgu Mureş, ministrul Educaţiei a precizat că Ministerul nu va cheltui bani în plus.

„Învăţământul superior este finanţat în funcţie de numărul de studenţi. Eu trebuie să am – dacă vorbesc despre învăţământ medical – la 100 de studenţi trebuie să am 20 de cadre didactice. Din punct de vedere al finanţării, pentru tot ceea ce înseamnă învăţământ superior medical, fie că se desfăşoară la Bucureşti, fie la Târgu Mureş, există sumele necesare pentru a acoperi această resursă umană. Ministerul nu va da bani în plus şi nu dă bani în plus la nicio altă universitate din România. Practic, fiecare facultate este autonomă să-şi gestioneze resursele pe care le produce. Atât facultatea nou-înfiinţată, cât şi alte facultăţi de medicină din România au suficienţi bani pentru a-şi plăti resursa umană”, a spus Cătălin Baba.

Citeste si:  Sibiu: Patru persoane rănite după impactul dintre două mașini și o ambulanță

Hotărârea de Guvern adoptată marţi mai stipulează că Agenţia Română pentru Asigurarea Calităţii în Învăţământul Superior (ARACIS) stabileşte numărul maxim de studenţi.

„ARACIS fiind o instituţie independentă, care nu este controlată nici de Ministerul Educaţiei, nici de Guvern, evaluează asigurarea calităţii în învăţământul superior şi, în funcţie de respectarea sau nerespectarea acestor standarde, ARACIS va lua o decizie personală, pe care toată lumea o respectă. Orice program din România, indiferent de locaţie, de nivelul de studii, dacă nu îndeplineşte standardele, intră în lichidare”, a explicat Baba.

Ministrul a subliniat că înfiinţarea noii facultăţi nu generează separare pe criterii etnice.

„Practic, nu au fost amendamente, au existat poziţii pro şi contra, de care Guvernul şi Ministerul Educaţiei au ţinut seama, pentru că nu ne aflăm în faţa unei separări pe criterii etnice”, a susţinut Cătălin Baba.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata