ÎCCJ l-a condamnat pe deputatul Virgil Pop la 5 ani de închisoare

Deputatul Virgil Pop a fost condamnat luni seară de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la cinci ani de închisoare cu executare decizia judecătorilor fiind definitivă.

Deputatul PNL Horea Uioreanu a confirmat, informaţia, menţionând că Virgil Pop nu mai este în PNL.

„El nu mai este în partid, nu pot să spun decât că justiţia să-şi facă datoria. Noi nu comentăm hotărârea justiţiei, este o hotărâre pe care trebuie să o respectăm cu toţii. Şi-a dat demisia din partid”, a declarat Horea Uioreanu, menţionând că deputatul Virgil Pop a demisionat din PNL în decembrie, după condamnarea de către prima instanţă de judecată.

Decizia de luni a ÎCCJ vine după ce tot ÎCCJ, dar în complet de 3 judecători, l-a condamnat pe deputatul Virgil Pop la 5 ani de închisoare, decizia de luni a completului de 5 judecători ai ÎCCJ menţinând practic prima sentinţă.

ÎCCJ a decis, în decembrie, condamnarea la cinci ani de închisoare şi doi ani interzicerea unor drepturi a deputatului Partidului Naţional Liberal (PNL) Virgil Pop, judecat pentru fapte de corupţie. ÎCCJ a mai decis condamnarea la trei ani de închisoare cu suspendare pe un termen de încercare de cinci ani a inculpatei Adina Anastasia Gorgan şi obligarea lui Virgil Pop la restituirea sumei de 130.000 către SC Anpero SRL şi 30.000 euro către Petru Chiş şi plata a 3.000 de lei cheltuieli judiciare.

Dosarul lui Virgil Pop a ajuns la ÎCCJ, după ce Tribunalul Cluj şi-a declinat, pe 24 februarie 2009, competenţa în favoarea instanţei supreme, Pop fiind ales deputat în colegiul 8 din partea PNL Cluj.

Liberalul a fost trimis în judecată, în stare de arest preventiv, de procurorii Serviciului Teritorial Cluj al DNA pentru săvârşirea mai multor infracţiuni de corupţie, însă ulterior a fost eliberat.

Virgil Pop este acuzat de procurorii anticorupţie de trafic de influenţă comis în formă continuată, fals în înscrisuri sub semnătură privată comisă în formă continuată şi spălare de bani în forma agravată. În acelaşi dosar a mai fost trimisă în judecată, în stare de libertate, Adina Anastasia Gorgan, administrator al SC Turdarom Advertising SRL, în sarcina căreia s-au reţinut infracţiunile de fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată şi spălare de bani.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut că, în perioada decembrie 2007-aprilie 2008, inculpatul Virgil Pop, fiind consilier judeţean, a pretins în mod repetat de la un denunţător, administrator al unei societăţi comerciale din Oradea, suma totală de 80.000 de euro, din care a primit 130.000 de lei, prin intermediul firmei SC Turdarom Advertising SRL disimulând şi ascunzând adevărata natură a provenienţei banilor şi suma de 30.000 de euro în mod nemijlocit.

„Banii au fost pretinşi şi primiţi pentru ca, prin influenţa pe care o are asupra persoanelor cu funcţii de conducere din cadrul SC Electrica SA Bucureşti şi Transilvania Nord, precum şi a preşedintelui CJ Cluj, inculpatul să îi acorde ajutor denunţătorului, determinând încheierea unor contracte de lucrări de instalaţii electrice pe raza judeţului Cluj pentru firma acestuia”, susţin anchetatorii.

Potrivit DNA, inculpatul a mai pretins şi obţinut cesiunea a 50% din părţile sociale ale SC Skiland SRL Oradea, în schimbul sprijinului pe care urma să îl acorde la aprobarea cererilor de plată a primei tranşe din contractul de finanţare din fonduri Sapard, invocând influenţa pe care o are asupra factorilor de decizie din cadrul autorităţii contractante.

„În scopul de a ascunde şi disimula adevărata natură a provenienţei sumei de 130.000 de lei obţinută ca urmare a săvârşirii infracţiunii de trafic de influenţă, inculpatul Virgil Pop a determinat-o pe inculpata Adina Anastasia Gorgan să întocmească documente justificative fictive ce atestă nereal existenţa unui raport comercial de prestări servicii între societatea acesteia şi firma denunţătorului, după care a şi semnat personal borderoul de achiziţii fictiv, încasând prin virament bancar suma de 70.005 lei provenind din infracţiunea de corupţie”, mai susţin procurorii.

„Din ordonanţa de punere în mişcare a acţiunii penale întocmite de procurori a rezultat că, în perioada decembrie 2007 – februarie 2008, în calitatea pe care o avea la acea dată, de consilier judeţean, inculpatul Virgil Pop a pretins suma totală de 80.000 de euro, din care a primit 130.000 de lei şi 30.000 de euro, de la un denunţător, pentru ca, prin influenţa pe care o avea asupra persoanelor cu funcţii de conducere din SC Electrica SA Bucureşti şi Transilvania Nord, precum şi asupra preşedintelui Consiliului Judeţean Cluj, să determine încheierea unor contracte de execuţie de lucrări de instalaţii electrice în favoarea societăţii administrate de denunţător”, se arată într-un comunicat transmis la acea vreme DNA.

Virgil Pop a fost reţinut pe 17 noiembrie 2008.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.