„Mânile murdare” ale firmei americane Chevron. Cum a contaminat Ecuadorul şi Brazilia

0

– Anul trecut, instanţele din Ecuador au eliberat o hotărâre care obligă compania petrolieră Chevron la plata a 18 miliarde de dolari, ca daune pentru un episod de poluare cu petrol din jungla Amazonului, care a avut loc în urmă cu de 20 de ani

Reclamanţii din Ecuador au declarat că decizia Curţii a fost luată în baza unor dovezi ştiinţifice prezentate la proces, care demonstrau că deşeurile au otrăvit sursele de alimentare cu apă din regiune.

Instanţa de apel s-a bazat pe un dosar care dovedea că Chevron a încălcat drepturile comunităţilor în care a operat, a subliniat The Guardian.

Procesul s-a concentrat pe poluarea produsă de compania producătoare de energie Texaco în pădurea tropicală, companie pe care Chevron a cumpărat-o în 2001.

Reacţia companiei Chevron a fost aceea de a acuza Ecuadorul de corupţie: „Decizia luată de Curtea de judecată este un exemplu clar de politizare şi corupţie a sistemului de justiţie, în Ecuador” au declarat reprezentanţii companiei.

Pe de altă parte, reclamanţii au acuzat, la rândul lor, compania, de tentativă de influenţare a instanţei din Ecuador pentru a ascunde amploarea contaminării cu petrol din pădurea amazoniană.

În cadrul procesului au fost solicitate despăgubiri în numele a 30.000 de oameni pentru contaminarea mediului şi provocarea unor afecţiuni care au rezultat din exploatarea Texaco, în intervalul 1972 – 1990, a pădurilor tropicale.

Însă dosarele care acuză compania Chevron de crime împrotriva mediului nu se opresc aici. Recent, celor 17 executivi ai Chevron şi Transocean Ltd. li s-a interzis să părăsească Brazilia din cauza unui proces intentat companiilor pentru un nou episod de scurgere de petrol, la 370 kilometri de Rio de Janeiro, în noimbrie 2011. Judecătorul procesului a cerut celor 17 să predea paşapoartele şi le-a interzis să părăsească statul brazilian pe toată durata investigaţiei.

Chevron şi-a asumat responsabilitatea pentru incident în totalitate. Proiectul brazilian, care se ridică la câteva milarde de dolari, este implementat în parteneriat cu gigantul energetic brazilian Petrobras, aici fiind vorba despre a opta cea mai productivă regiune de extracţie din America de Sud, cu o producţie zilnică de 75 000 de barili de petrol.

Chevron a estimat că mărimea scurgerii de petrol este de 2.400 de barili şi a recunoscut că a calculat greşit presiunea şi rezistenţa terenului de exploatare.

Cu toate că accidentul este relativ mic în comparaţie cu dezastrul ecologic produs în 2010 în golful Mexic, în urma căruia şi-au pierdut viaţa 11 munictori şi s-au răspândit 200 de milioane de galoane de deşeuri lichide în natură, în cazul de faţă, Chevron s-a grăbit să reacţioneze, arătându-se responsabilă faţă de consecinţele produse asupra vieţii sălbatice din zona de coastă.

Ceea ce a reuşit totuşi acest incident, şi încă foarte repede, a fost să zdruncine credibilitatea firmei petroliere în Brazilia, autorităţile acuzând acum cele două companii partenere de reacţii întârziate şi de o carenţă gravă la nivelul managementului, precum şi de lipsa planurilor de mediu.

Şi pentru ca acestea să se confirme încă o dată, o nouă scurgere de petrol a fost detectată, în urmă cu două săptămâni, în aceeaşi regiune afectată anterior, la Frade Field.

Aria de extracţie braziliană nu este una dintre zonele importante ale Chevron – aceasta însumează numai 2-3% din producţia totală a companiei, în timp ce Australia ajunge la 17%, iar Golful Mexic are 21% din totalul platformelor Chevron.

Investiţia majoră a companiei în zone de risc, cum este cea braziliană, se explică prin accesul tot mai dificil la resursele noi de energie de la nivel global. Având în vedere dimensiunea sa, firma petrolieră a căutat să se concentreze în ultimii ani pe „cucerirea” de noi teritorii pentru exploatare.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.