EUR
4,84 RON
(+0.04%)
USD
4,30 RON
(+0.09%)
GBP
5,37 RON
(-0.07%)
CHF
4,55 RON
(+0.04%)
BGN
2,47 RON
(+0.07%)
BYN
1,76 RON
(+0.09%)
CAD
3,17 RON
(-0.03%)
RSD
0,04 RON
(-0.02%)
AUD
2,99 RON
(+0.02%)
JPY
0,04 RON
(+0.09%)
CZK
0,18 RON
(0%)
INR
0,06 RON
(+0.1%)

OCDE: Creşterea economică viitoare a UE, mai slabă decât în ultimele două decenii

Perspectivele pe termen lung relevă o creştere economică a Uniunii Europene mai slabă decât în ultimele două decenii, influenţată de îmbătrânirea populaţiei şi de slaba productivitate, relevă un raport al Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) privind zona euro şi UE în ansamblu, prezentat marţi la Bruxelles.

Slăbiciunile structurale de pe piaţa muncii şi de pe cea a produselor contribuie la productivitatea scăzută, la slaba ocupare a forţei de muncă şi la slaba creştere economică, se arată în raport.

OCDE precizează că UE trebuie să combată criza economică şi să se îndrepte spre o creştere economică mai puternică, mai corectă şi mai curată. Economia UE este într-o criză serioasă din cauza crizei datoriilor suverane din zona euro şi a slăbiciunilor actuale în urma crizei financiare.

O creştere economică mai puternică ar face ca actualele niveluri ale datoriilor să fie mai sustenabile şi ar crea mai mult spaţiu pentru abordarea provocărilor sociale şi de mediu, precizează documentul. Uniunea Europeană are nevoie de un ambiţios program de reforme structurale şi, pentru a înlătura obstacolele în calea creşterii, este nevoie de o gamă largă de măsuri pentru a spori productivitatea şi rata ocupării forţei de muncă, mai recomandă OCDE.

Consolidarea pieţei unice ar trebui să se afle în centrul politicii UE de acţiuni în vederea impulsionării creşterii, în contextul în care piaţa internă din UE rămâne fragmentată în ceea ce priveşte integrarea comercială şi financiară. Principalele obstacole sunt reglementările pieţelor la nivel naţional şi slaba implementare a actualelor cerinţe privind piaţa unică. Condiţiile pentru afacerile transfrontaliere ar trebui îmbunătăţite, mai notează OCDE.

Reformele de pe piaţa muncii ar crea locuri de muncă mai multe şi mai bune. Diferenţele mari între pieţele naţionale ale muncii din UE sugerează că rezultatele pot fi îmbunătăţite. Rata mare a şomajului, în special în rândul tinerilor, şi slaba mobilitate a forţei de muncă există în acelaşi timp cu lipsa forţei de muncă şi a persoanelor calificate în alte regiuni.

Migraţia internă în UE poate ajuta la acoperirea lipsurilor de pe piaţa forţei de muncă. Totuşi, mobilitatea este limitată de bariere precum restricţiile de pe unele pieţe ale muncii şi de politicile privind pensiile, dar şi de o slabă aplicare şi implementare a drepturilor legale prevăzute de piaţa unică.

Recunoaşterea calificărilor profesionale în UE ar trebui dezvoltată şi mai mult, iar accesul la locurile de muncă în sectorul public, îmbunătăţit, recomandă OCDE.

Reformele la nivel naţional ale sistemelor de pensii şi ale politicilor de asigurare de locuinţe reprezintă o şansă de combatere a constrângerilor faţă de mobilitatea lucrătorilor.

Politica UE privind migraţia trebuie îmbunătăţită şi mai mult pentru a răspunde mai bine lipsei de lucrători. În contextul schimbărilor demografice în derulare, majoritatea statelor UE se aşteaptă la lipsuri tot mai mari de persoane calificate sau de lucrători în activităţi specializate.

Acest lucru poate fi combătut prin o mai bună folosire a populaţiei actuale şi prin oferirea de calificări corespunzătoare. UE ar trebui să dezvolte politici pentru a asigura că migraţia răspunde mai direct nevoilor de pe piaţa muncii, relevă documentul OCDE.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata