EUR
4,84 RON
(+0.02%)
USD
4,41 RON
(+0.1%)
GBP
5,40 RON
(+0.77%)
CHF
4,54 RON
(+0.55%)
BGN
2,48 RON
(-0.32%)
BYN
1,84 RON
(-0.04%)
CAD
3,19 RON
(-0.07%)
RSD
0,04 RON
(+0.01%)
AUD
2,90 RON
(+1.04%)
JPY
0,04 RON
(+0.24%)
CZK
0,18 RON
(+0.13%)
INR
0,06 RON
(+0.54%)

Oxitocina – substanţa din creier care ne face mai încrezători

Oxitocina. Este un substanţă care a apărut prima oară la vertebrate acum 700 de milioane de ani, înainte de separarea genelor între vertebrate şi nevertebrate. Ulterior a apărut varianta sa modernă pe care o au mamiferele, inclusiv noi, oamenii.

Gena care produce această substanţă se găseşte pe cromozomul 20.

Oxitocina este secretată în hipotalamus şi acţionează ca neurotransmiţător la nivelul creierului, şi ca hormon în corp.

Ea se descarcă în pusee care durează 3 minute, iar când se descarcă inhibă zonele din creier răspunzătoare de frică şi vigilenţă şi calmează sistemul nervos simpatic. De asemenea, contribuie la formarea memoriilor sociale, prin care recunoaştem persoanele familiare.

Substanţa relaţiilor sociale

De ce este importantă această substanţă? Veţi fi surprinşi de ce este capabilă la nivelul relaţiilor sociale.

Ea contribuie la formarea ataşamentelor între oameni, grija faţă de copii, plânsul copilului la separarea de mamă, tendinţa de a avea relaţii stabile de cuplu versus de a divorţa, anxietate, interpretarea intonaţiei vocii cuiva, ghicirea stărilor emoţionale ale cuiva din expresia feţei şi tonul vocii şi empatizarea cu acestea, generozitate şi comportamente altruiste, cooperare versus individualism, sau la femei la tendinţa de a-şi dori copii.

Funcţionarea ei este deficitară la copiii autişti, a căror principală problemă este comunicarea şi relaţionarea socială.

O picătură de încredere

Dar am plecat de la încredere ca şi componentă a moralităţii, şi a personalităţii umane. Studiile realizate la Universitatea din Bonn au arătat că administrarea intranazală a unui spray ce conţine Syntocinon – o formă sintetică de oxitocină -i-au făcut pe participanţi mai încrezători în a coopera, inclusiv a acorda bani împrumut persoanelor străine, pe care în mod normal nu i-ar considera de încredere.

Dat fiind că este atât de importantă în relaţiile interumane ar fi important să ştim în ce condiţii se secretă.

Ei bine, se ştiu destul de multe despre aceasta: sarcina, alăptatul, orgasmul, masajul, pieptănatul părului cu peria, dansul, rugăciunile, participarea la o nuntă (mai ales dacă e nunta ta !) sau îmbrăţişatul toate conduc la secreţia de oxitocină.

Gândiţi-vă în ce măsură aceste activităţi v-au făcut să fiţi mai încrezători în oamenii cu care le-aţi realizat împreună. Acum ştiţi şi de ce.

Dragoş Cîrneci, doctor în psihologie şi specialist în neuroştiinţe – http://totb.ro

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata