Revenit la suprafaţă, James Cameron descrie peisajul „lunar” de pe fundul Gropii Marianelor

0
Regizorul canadian James Cameron, primul om care a explorat singur cea mai mare adâncime de pe Pământ, aflată în Oceanul Pacific, a spus la revenirea la suprafaţă că peisajul de pe fundul Gropii Marianelor este „lunar, deşertic”, relatează AFP.

„Este un loc cu aspect lunar, deşertic, izolat”, a spus Cameron într-o convorbire telefonică cu ziariştii, la câteva ore după excepţionala sa experienţă. „Mi s-a părut că trec de pe o planetă pe alta şi că mă întorc în aceeaşi zi”, a adăugat el. Fundul Gropii Marianelor, de peste 10 km adâncime, este „gol, o lume stranie”, a povestit regizorul filmelor „Abyss” şi „Avatar”.

Potrivit National Geographic, care patronează expediţia „Deepsea Challenger”, James Cameron este „primul om din lume care a atins singur fundul celui mai adânc loc de pe Pământ – record de 10.898 m” -, într-un minisubmarin.

„Este ca şi cum ai plonja în întuneric, este ceva ce n-ar putea fi descris de un robot”, a spus Cameron la întoarcere. El a afirmat că a stat două ore şi jumătate pe fundul oceanului, mai puţin decât cele şase ore prevăzute, din cauza unei probleme la sistemul hidraulic al aparatului. După o ieşire mai rapidă decât se prevăzuse, în 70 de minute, minisubmarinul regizorului, botezat de membrii expediţiei „torpila verticală”, a fost adus la suprafaţă luni, la 500 km sud-vest de insula americană Guam.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.