EUR
4,75 RON
(-0.07%)
USD
4,19 RON
(+0.15%)
GBP
5,42 RON
(-0.12%)
CHF
4,18 RON
(-0.11%)
AUD
3,00 RON
(+0.06%)
CAD
3,17 RON
(+0.05%)
BGN
2,43 RON
(-0.14%)
RUB
0,06 RON
(+0.05%)
ZAR
0,30 RON
(+0.53%)
BRL
1,12 RON
(+0.94%)
CNY
0,62 RON
(+0.05%)
INR
0,06 RON
(+0.25%)

Şerban Foarţă, Nichita Danilov şi Sorin Gherguţ printre laureaţii Galei Premiilor Observator cultural

0
Scriitorii Şerban Foarţă, Marta Petreu, Nichita Danilov şi Sorin Gherguţ se numără printre laureaţii celei de-a şasea ediţii a Galei Premiilor Observator cultural, decernate, luni seara, la Teatrul Odeon din Bucureşti, pentru cele mai bune apariţii editoriale din anul 2011.

Juriul acestei ediţii, din care au făcut parte criticii literari Paul Cernat, Caius Dobrescu, Antonio Patraş, Iulia Popovici şi Carmen Muşat (preşedintele juriului), a decis următorii premianţi: Alex Goldiş, „Critica în tranşee. De la realismul socialist la instaurarea autonomiei esteticului (1948-1971)”, istorie literară, Cartea Românească („Debut”); Nichita Danilov, „Întîmplări de pe strada Kanta”, Editura Tracus Arte şi Sorin Gherguţ, „Orice (Uverturi & reziduuri)”, Editura Trei („Poezie”).

Nicolae Mecu a fost răsplătit cu Premiul pentru „Critică. Istorie şi Teorie literară” pentru volumul „G. Călinescu faţă cu totalitarismul”, Editura Dacia XXI, în timp ce Clara Mareş, „Zidul de sticlă. Ion D. Sârbu în arhivele Securităţii”, Editura Curtea Veche şi Marta Petreu, „De la Junimea la Noica: Studii de cultură românească”, Editura Polirom, au obţinut Premiul „Eseu. Memorialistică. Publicistică”.

Premiul pentru „Proză” a revenit lui Alexandru Vlad, pentru cartea „Ploile amare”, apărut la Editura Charmides.

În cadrul Galei, scriitorului Şerban Foarţă i-a fost acordat Premiul „Gheorghe Crăciun” pentru Opera Omnia. Premiul a revenit, în anii precedenţi, lui Emil Brumaru (2011), Radu Cosaşu (2010), Norman Manea (2009), Mircea Ivănescu (2008), Mircea Horia Simionescu (2007).

De asemenea, traducătorii Sorin Mărculescu şi George Volceanov au primi Diplome de Excelenţă.

Trofeele oferite premianţilor au fost realizate de sculptorul Elena Dumitrescu.

„Sperăm ca aceste premii să devină o tradiţie. E o declaraţie de dragoste din partea echipei Observator cultural pentru literatura română”, a declarat, criticul literar şi eseistul Carmen Muşat, directorul revistei.

Ea a apreciat că misiunea juriului a fost „parcă mai grea ca niciodată”, pentru că „a fost, parcă, anul poeziei”, anunţând că pentru ediţia de anul viitor la categoria „Debut” vor fi acordate două premii, respectiv unul dedicat criticii literare şi altul literaturii.

Carmen Muşat consideră că afluxul de autori şi de titluri noi s-a intensificat pe tot parcursul deceniului 2000-2011, în care putem vorbi despre o veritabilă „explozie” a ficţiunii şi a eseului, dublată de o permanentă sincronizare a ritmurilor culturii române cu acelea ale celei europene.

„În ceea ce priveşte viitorul literaturii române, sunt optimistă, atât eu, cât şi redactorii de la Observator cultural. Cred că numai cine citeşte poate să spună că nu se întâmplă nimic în literatura română. Sunt foarte multe lucruri, şi foarte bune”, a mai spus criticul literar.

La reuşita serii şi-au dat concursul actorii Alexandra Murăruş şi Vlad Logigan.

loading...

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.