Cel mai bun sezon din ultimii ani pentru achiziţionarea unei case

Partea leului din vânzările de case apare, de obicei, primăvara şi începutul verii. Aprilie, mai, iunie şi iulie acoperă mai mult de 40% din toate tranzacţiile de locuinţe anual, datorate, în mare  parte, vremii.

Pentru anul acesta, economiştii şi agenţii imobiliari au înaintat ipoteza că 2012 va fi anul cu cel mai jos nivel al pieţei. Cu acest prognostic, se pune problema dacă vânzătorii şi cumpărătorii din zona impobiliară se pot aştepta la ceva bun în acest sezon în Statele Unite, scrie Forbes.

Vânzările din luna februarie, chiar şi după declinul din luna anterioară, este mai ridicat decât cel din 2011, contractele semnate fiind cu 8,8 procente mai mare decât anul trecut. Astfel, cererea mare a cumpărătorilor a făcut ca, anul acesta, numărul caselor înaintate spre vânzare să fie cu  19% mai mic decât anul trecut la aceeaşi dată, ridicându-se la o cifră de  2,43 milioane de locuinţe.

De fapt, inventarul de locuinţe este la cel mai scăzut nivel din ultimii 5 ani, ceea ce înseamnă că proprietarii au o concurenţă mai mică şi că preţurile ar putea să înceapă să se reechilibreze.

Vremea bună

Iarna blîndă din Statele Unite a jucat un rol important în vânzările cu care a început 2012. Mai mult, ofertele constructorilor imobiliari este la acelaşi nivel cu cel din octombrie anul trecut, preţurile la cherestea sunt mai mari şi avântul de a costrui case noi mai pronunţat.

Citeste si:  Volumul creditelor acordate populaţiei a scăzut în noiembrie 2012 cu 0,38%, faţă de luna precedentă

Aprobările pentru construcţii au crescut în SUA cu 5,1% în perioada ianuarie-februarie şi sunt mai mari cu 34,3% decât anul trecu, conform recensământului din SUA şi Departamentul de Locuinţe şi dezvoltare urbană. Specialiştii susţin că vânzările vor creşte în 2012 cu 7%, până la 10%, ajungând la cel mai mare nivel din ultimii 5 ani.

Împrumuturile

Ratele dobânzilor din America au ajuns, şi ele, la minime record, în directă legătură cu gradul de accesibilitate al caselor. Cu toate acestea, criteriile de creditare rămân riguroase. ANR estimează că 31% din toate contractele în aştepatre au fost anulate  în luna februarie ca urmare a unei finanţări anulate.

În momentul acesta multe dintre instituţiile de creditare mai mari, cum ar fi Bank of America sufera de pe urma colapsului din sistemul ipotecar, în timp ce băncile mai mici, comunitare şi de economii sunt mai prietenoase cu clienţii care doresc să acceseze un credit.

Mulţi cumpărători plătesc în numerar (aproximativ 30%), o metodă de care are mai multe beneficii decât un credit ipotecar. Acest lucru este practicat mai ales de investitori, care au folosesc în multe cazuri numerarul pentru a negocia preţuri mai mici, forţând vânzătorii să accepte bani mai puţini.

Citeste si:  Raiffeisen s-ar putea retrage din câteva ţări din Europa Centrală şi de Est

„Cel mai mare obstacol în calea unui cumpărător de casă în acest moment este disponibilitatea de creditare”, afirmă Canally. În cazul în care cumpărătorii potenţiali pot găsi o modalitate de a-şi finanţa achiziţiile, vânzările vor continua să crească. Se estimează că, în cazul în care  standardele de creditare s-ar relaxa, s-ar putea ajunge la vânzări cu 500.000 mai ridicate decât în 2011.

Executările silite

Se estimează că în 2012 se vor finaliza 1 milion de executări silite – o creştere cu 25% faţă de anul precedent. Aceasta nu înseamnă că aceste locuinţe se vorregăsi pe piaţă – ele vor ajunge pe mâinile celor interesaţi să achiziţioneze pe termen scurt şi în registrul de proprietăţi ale bănclilor.

Eliberarea pe piaţă a locuinţelor aflate în proprietatea băncilor ar putea deprecia în continuare preţurilor caselor, mai ales în condiţiile în care acestea se vând cu preţuri cu 30% mai mici decât celelalte. Totuşi, investitorii monitorizează proprietăţile aflate în dificultate, ele reprezentând 1/3 din totalul vânzărilor din fiecare lună.

Citeste si:  Buzău: Boşcodeală a câştigat procesul cu ANI

Locaţia

Creşterea ofertelor i-a determinat pe oameni să caute locuinţe mult mai aproape de aria geografică preferată.

În zona moetropolitană a New York-ului,  în suburbiile New Jersey şi Westchester, s-a ajuns la asemenea niveluri de accesibilitate, încât, pentru prima dată de mulţi ani, este mai ieftin să cumperi o casă decât să închiriezi. Cu toate acestea, în apropiere de Manhattan, în zona centrală,  preţurile continuăp sa crească, ceea ce face inchirierea o opţiune mai accesibilă.

La nivel naţional, preţurile caselor sunt proiectate să rămână relativ liniare pentru 2012.

Locurile de muncă

Gradul de ocupare al forţei de muncă şi piaţa de locuinţe sunt intrinsec legate şi se alimentează reciproc. În zone precum Florida, unde piaţa locurilor de muncă este legată de industria de construcţii, creşterea cererii de locuinţe ar putea mări numărul de joburi disponibile.

Totuşi, dacă întreprinderile, care au înaintat 500.000 de locuri de muncă de la începutul anului, continuă să angajeze, acest fenomen va antrena mai multe vânzări de case.

Dată fiind aceată imagine de ansamblui, Statele Unite ar putea  avea semne bune pentru anul financiar 2012. De altfel, se aşteaptă chiar o contribuţie la PIB-ului de pe piaţa imobiliară, ceea nu s-a mai întâmplat din 2005.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

close