Ipotecile „verzi”, o oportunitate pentru România de a introduce un instrument financiar inovativ ce ţine de reducerea costurilor la energie

0
Ipotecile pentru clădirile eficiente energetic sau „verzi” reprezintă o oportunitate pentru România de a fi printre primele ţări din regiune care introduce un instrument financiar inovativ ce ţine de reducerea costurilor la energie, îmbunătăţirea securităţii energetice şi accelerarea adoptării unor tehnologii, materiale şi tehnici de construcţii mai bune, consideră Romania Green Building Council.

Aceasta, împreună cu WWF România, au reunit, marţi, 27 martie 2012, reprezentanţi ai BNR, băncilor comerciale, dezvoltatorilor imobiliari, ai mediului academic, dar şi ai instituţiilor publice pentru a le solicita un punct de vedere cu privire la mecanismele financiare existente în România ce încurajează sustenabilitatea în construcţii, cum ar fi programul „Ipoteca Verde”.

Acest proiect pilot urmăreşte obţinerea unui mediu controlat prin consorţiul dintre o bancă, un dezvoltator imobiliar şi un auditor energetic care să implementeze conceptul de ipotecă verde şi să demonstreze beneficiile financiare, sociale şi de mediu ale acesteia.

Totodată, s-a pus problema introducerii unui produs financiar de tipul acesta, care se coordonează foarte bine cu regulamentele privitoare la clădiri eficiente din punct de vedere energetic din Uniunea Europeană.

„Un fel de ipotecă verde ar însemna un prim pas într-un proces mult mai lung, pentru că a avea băncile în a ne ajuta să facilităm oamenilor credite mai convenabile şi o viaţă mai bună este un prim pas. În acelaşi timp, noi trebuie să ne gândim că trebuie să convingem şi Guvernul să investească exact în zonele unde putem să generăm mai multe locuri de muncă, unde putem să generăm politici mai verzi, în acelaşi timp să creştem eficienţa, iar asta va fi parte dintr-un proces pe termen mediu şi lung”, a declarat, marţi, directorul de ţară al WWF Romania, Csibi Magor, într-o conferinţă de presă.

La rândul său, preşedintele Romania Green Building Council, Steven Borncamp, a subliniat că ipoteca verde echivalează cu economisirea de costuri cu energie, pentru că nu toate casele sunt la fel.

„Poţi face investiţii diferite, unele se amortizează într-o anumită perioadă de timp, iar altele nu. De aceea, am rugat BNR şi celelalte bănci să facă parte din acest eveniment pentru a creşte interesul în acest domeniu al eficienţei energetice în contextul eliminării subvenţiilor la energie. Considerăm că este pasul corect pe care trebuie să-l facem atât din punct de vedere economic, cât şi social. Ce mai mare ameninţare a acestei iniţiative este să crească foarte mult costul cu energia, în perioada următoare, dar ar fi în dezavantajul acestui tip de produs”, a spus acesta.

Borncamp a ţinut să precizeze că ideea cu care cele două organizaţii vin pe piaţă este aceea că nu toate clădirile sunt la fel.

„Dacă se fac investiţii inteligente de la început, dacă se aplică tehnologii diferite de la început, va exista beneficiu financiar referitor la acea clădire în ceea ce priveşte consumul de energie, deci clădirea va fi mai eficientă din punct de vedere energetic şi clădirea va avea un ciclu de viaţă mult mai mare.

Acest lucru nu a fost luat în considerare foarte mult în trecut, însă nu va trebui să fie trecut cu vederea pe viitor pentru că costurile cu energia cresc şi acest aspect nu va fi mult mai important decât alţi factori implicaţi. Deci, acest produs este diferit, pentru că pune întrebarea ce va face clădirea respectivă dacă preţul la energie va creşte. Noi vrem să recompensăm riscurile scăzute, aşadar un produs din partea băncii care oferă condiţii de creditare mult mai avantajoase”, a subliniat el.

Potrivit lui Csibi Magor, în cadrul întâlnirii de marţi între factorii implicaţi în acest proiect s-a prezentat un studiu concret în care un bloc nou construit, cu o eficienţă energetică mare, conducea la o reducere cu 18 euro a cheltuielilor lunare, ceea ce conduce la 20 – 25% mai mult capacitate de împrumut.

Prezent la discuţii, viceguvernatorul BNR Bogdan Olteanu a precizat că, pentru o regândire a reglementărilor prudenţiale ale Băncii Centrale, este nevoie de calcule, simulări din care să rezulte aceste reduceri ale costurilor de întreţinere lunare.

„Ei trebuie să ne pună la dispoziţie nişte calcule, nişte simulări din care să rezulte cum s-a întâmplat în alte ţări, unde sigur există mai multe experienţe, şi cum s-a întâmplat în cele câteva cazuri de la noi, să ne pună la dispoziţie evaluări ale experţilor care să certifice că un anumit mod de construcţie reduce cheltuielile de întreţinere cu atât, astfel ca noi să putem gândi şi eu să pot propune colegilor mei de specialitate o regândire a reglementărilor prudenţiale ale băncii ca să ia în considerare şi acest element.

Dacă îţi construieşti o locuinţă medie din punct de vedere al costurilor de întreţinere, atunci îţi vei putea permite rata calculată potrivit reglementărilor în vigoare, iar dacă îţi construieşti o locuinţă de vârf din punct de vedere al economiei de energie, atunci, probabil, îţi vei putea permite rată mai mare, deci îţi vei putea permite să împrumuţi o sumă mai mare, deci fie te încadrezi în suma care să-ţi permită să cumperi o locuinţă, fie îţi poţi cumpăra o locuinţă mai mare”, a arătat Bogdan Olteanu.

În opinia sa, acesta este atât un beneficiu individual, dar şi unul social.

„Dacă aceste cifre se vor confirma, atunci sunt două beneficii sociale pe care noi le putem urmări. Primul beneficiu este o alocare mai eficientă a resurselor. Este important ca banii să meargă către acele proiecte care costuri mai bine folosite, care permit economii de energie în viitor – şi preţurile la energie pe termen lung vor creşte la nivel global.

Pe de altă parte, există responsabilitate socială şi trebuie să fim responsabili şi să asigurăm o creştere şi o dezvoltare sustenabilă, iar consumul redus de energie la nivelul gospodăriilor, ca şi la nivel macro, este o parte a unei dezvoltări sustenabile şi acestea sunt cel puţin două argumente macro economice pentru care cred că putem intra în acest proiect. Suntem în stadiul în care ascultăm argumentele celor interesaţi şi specialiştilor şi aşteptăm din partea lor cifrele care să ne convingă, pentru că reglementarea este o reglementare în mare măsură contabilă, bazată pe cifre”, a mai spus Bogdan Olteanu.

„Ipotecile verzi”” este un concept folosit în Australia, Japonia, Marea Britanie, Canada SUA. De exemplu, Bank of Montreal oferă ipoteca verde, numită „Energy Plus”, un sistem de cofinanţare preferenţială a locuinţei care îndeplineşte toate cerinţele de eficienţă energetică, pentru a minimiza impactul asupra mediului înconjurător.

Astfel, produsul bancar poate încuraja cetăţenii la un stil de viaţă responsabil faţă de mediu.
loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.