Ucraina: Asamblarea noului sarcogaf de la Cernobîl va începe pe 26 aprilie

0
Asamblarea noului sarcogaf de la Cernobîl, având ca scop reducerea ameninţării radioactive, va începe pe 26 aprilie, când se vor împlini exact 26 de ani de la cea mai gravă catastrofă nucleară din istorie, a anunţat marţi un comunicat al preşedinţiei ucrainene, citându-l pe şeful statului, Viktor Ianukovici, participant la summitul de la Seul privind securitatea nucleară.

Noul sarcofag va avea o înălţime de 108 metri şi va cântări 20.000 de tone. Prima fază a lucrărilor de asamblare a început deja la începutul acestui an, a precizat pentru AFP Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare /BERD/, responsabilă cu gestionarea fondurilor proiectului.

„Fondurile necesare sunt disponibile, iar lucrările se efectuează conform calendarului, fără întârzieri, pentru ca noua incintă să fie terminată şi instalată deasupra reactorului la mijlocul lui 2015, aşa cum este prevăzut”, a declarat Anton Usov, reprezentant al BERD.

Rămăşiţele reactorului numărul 4 de la Cernobîl, care a explodat la 26 aprilie 1986, au fost acoperite în grabă după accident cu o şapă de beton, care s-a fisurat între timp şi nu mai poate fi considerată sigură.

Consorţiul francez Novarka a câştigat în 2007 licitaţia pentru construirea unui nou sarcofag etanş, care va fi asamblat pe un teren învecinat, apoi glisat deasupra vechii şape.

Costul total al operaţiunii este estimat la 1,5 miliarde de euro, dintre care 750 milioane lipseau încă în urmă cu un an.

Comunitatea internaţională a deblocat 550 milioane de euro cu prilejul unei conferinţe organizate la Kiev în aprilie 2011, la 25 de ani de la catastrofă, restul banilor fiind furnizaţi de BERD.

loading...

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.