Van Rompuy încrezător în şansele unui acord pentru consolidarea firewall-ului zonei euro la Copenhaga

0
Preşedintele Uniunii Europene Herman Van Rompuy s-a declarat încrezător miercuri, 28 martie, în ceea ce priveşte capacitatea zonei euro de a ajunge în această săptămână, la Copenhaga, la un acord asupra consolidării firewall-ului pentru a răspunde crizei datoriei, scrie AFP.

Miniştrii de finanţe din zona euro se reunesc vineri şi sâmbătă în capitala daneză pentru a încerce să fixeze modalităţile de consolidare a fondului de salvare împotriva crizei şi a fondurilor de ajutor pentru Grecia, Irlanda şi Portugalia. ‘Am încredere în faptul că vom avea un deznodământ pozitiv’ la Copenhaga, a declarat Van Rompuy după o întrevedere cu preşedintele sud-coreean Lee Myung-bak la Seul.

Consolidarea firewall-ului financiar al zonei euro este o condiţie impusă de Fondul Monetar Internaţional /FMI/ pentru a le aloca fonduri suplimentare europenilor.

Consiliul ECOFIN ar urma să ajungă la un acord privind consolidarea mecanismului de protecţie al Uniunii Europene prin fuziunea Instrumentului European de Stabilitate Financiară /FESF/, cu o capacitate reală de împrumut de 250 de miliarde de euro, şi a succesorului său permanent, Mecanismul European de Stabilitate /MES/, care are o capacitate de împrumut de 500 de miliarde de euro şi care ar urma să fie operaţional din iulie 2012.

Pe de altă parte, la Seul preşedintele Comisiei Europene Jose Manuel Barroso s-a declarat ‘absolut sigur’ că Europa va ieşi mai puternică din criză.

loading...

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.