Big Brother vrea parola ta de Facebook

0

– Se pare că în Statele Unite, dacă vrei să obţii un loc de muncă bun, ar trebui să îţi cosmetizezi şi paginile de pe reţelele de socializare, arată Business Week.

În unele regiuni din SUA, practica a devenit curentă. Poliţia de stat Virginia cere, de exemplu,  tuturor candidaţilor, în timpul interviului susţinut pentru un post, să intre, asistaţi de un administrator, în contul lor Facebook, Twitter, sau pe orice altă reţea socială de unde evaluatorul ar putea afla informaţii suplimentare despre candidat.

“Se semnează o derogare, te loghezi pe un laptop, iar intervievatorul evaluează informaţiile din pagina ta Facebook”, spune Corinne Geller, purtător de cuvânt al Poliţiei de stat Virginia. „Este o metodă de verificare ca oricare alta din procesul de angajare”. Geller a mai afirmat că practica este aplicată deja de trei luni şi este doar una dintre modalităţile prin care statul se asigură că oficialii care se ocupă de aplicarea legii sunt potriviţi din punct de vedere etic pentru post.

De altfel, Virginia nu este singurul stat care aplică aceste metode; alte departamente de poliţie şi entităţi guvernamentale au politici similare. Până de curând, primăria Bozeman şi Divizia de corecţie Maryland au cerut candiaţilor să le predea parolele conturilor de pe reţelele sociale. În ambele cazuri, practica a fost întreruptă – în Maryland după ce un agent de securitate, Robert Collins, a contactat American Civil Liberties Union (ACLU), depunând o plângere împotriva instituţiei.

Universitatea din Carolina de Nord la Chapel Hill are, şi ea, o metodă „personalizată”: toţi sportivii studenţi trebuie să aceepte ca un profesor, în calitate de prieten pe Facebook, să le poată monitoriza activitatea în reţeaua socială.

Potrivit ACLU, numărul de angajatori care solicită accesul la paginile Facebook ale reclamanţilor a crescut îngrijorător în utilmul an. Accesarea de informaţii cu profil privat plasează angajatorii într-o zonă gri şi poate deschide calea unor procese de confidenţialitate sau discriminare.

Catherine Crump, reprezentantă ACLU, a remarcat că screening-ul Facebook s-a răspândit atât în sectorul privat, cât şi în cel public. “Totuşi, declară aceasta, atunci când guvernul este angajatorul, oamenii au dreptul constituţional de a nu fi supuşi unor percheziţii nerezonabile. Fiecare individ are dreptul la viaţă privată”, mai spune aceasta.

Facebook nu este de acord cu această practică şi a modificat, recent, Declaraţia de drepturi şi responsabilităţi (condiţiile legale cu care eşti de acord de fiecare dată când accesezi site-ul), pentru a împiedica orice instanţă străină de a solicita parola contului unui utilizator.

“Nu credem că angajatorii ar trebui să ceară candidaţilor parola contului lor, şi nu considerăm această practică ca fiind corectă”, a declarat, recent, într-un post pe blog Facebook, Erin Egan, reprezentantul companiei pe probleme de confidenţialitate.

Când firmele cercetează contul Facebook al unui candidat, se poate să ajungă la informaţii de care nu vor să ştie.

„În cadrul unui interviu, există anumite întrebări pe care angajatorii ştiu că nu trebuie să le adreseze, cum ar fi dacă persoana are sau nu copii. Ca angajator, nu ai voie să discriminezi pe baza statutului familial. Odată ce începi să umbli prin prin viaţa cuiva pe Facebook, se poate ca aceste detalii şi să îţi influenţeze decizia în mod subiectiv”, ceea ce poate duce până la acuzaţii de discriminare.

Pe de altă parte, Bill Peppler, managing partner al Kavaliro, o companie americană de recrutare, declară că oamenii ar trebui să îşi asume faptul că angajatorii vor intra pe paginile lor de Facebook şi Twitter. Firma susţine că nu are obiceiul de a cere parolele candiaţilor, dar caută cât mai multe informaţii disponibile despre candidat în toate reţelele de socializare.

Peppler a declarat că s-a întâmplat ca o persoană să fie respinsă de la selecţie din cauza unor fotografii compormiţătoare postate pe Facebook.

„Generaţia millennial este mult mai înclinată să folosească setările de confidenţialitate. În schimb, tinerii în jurul vârstei de 30 de ani, care au o experienţă de muncă de 3 până la 5 ani sunt cei care cad în capcană şi au foarte mult de pierdut”, a adăugat acesta.

loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.