EUR
4,74 RON
(-0%)
USD
4,21 RON
(-0.25%)
GBP
5,39 RON
(-0.5%)
CHF
4,18 RON
(-0.23%)
AUD
2,99 RON
(-0.51%)
CAD
3,17 RON
(-0.66%)
BGN
2,42 RON
(+0.01%)
RUB
0,06 RON
(-0.72%)
ZAR
0,30 RON
(-0.69%)
BRL
1,13 RON
(-1.56%)
CNY
0,62 RON
(-0.22%)
INR
0,06 RON
(+0.18%)
1 EUR RON

Bulgaria şi România îşi vor armoniza legislaţiile în domeniul pescuitului

0

Ministrul român al agriculturii şi dezvoltării rurale, Stelian Fuia, s-a angajat că va ajuta la soluţionarea cazului navei bulgăreşti de pescuit reţinute în urmă cu aproximativ un an în România, informează Ministerul bulgar al Agriculturii şi Alimentaţiei, printr-un comunicat de presă.

Fuia a vizitat miercuri oraşul Ruse, unde s-a întâlnit cu omologul său bulgar Miroslav Naidenov.

Cei doi au convenit că vor întări controlul în zonele de frontieră din Marea Neagră şi de pe Dunăre şi că vor lua măsuri pentru armonizarea legislaţiei din cele două ţări pentru a fi evitate asemenea incidente în viitor.

În luna aprilie 2011, comandantul Hristo Spasov şi nava lui au fost reţinuţi în Marea Neagră la 20 de mile de malul României. Comandantul a fost eliberat după 30 de zile, dar nava a fost reţinută. În luna mai, zeci de pescari bulgari au protestat faţă de reţinerea navei bulgăreşti în România, invocând regulamentul european 2371 din 2002 ce permite pescuitul în apele comune europene, autorităţile române fiind acuzate că interzic accesul în acele zone, care se află în afara zonei de 12 mile maritime de malul românesc. Autorităţile române au acuzat însă pescarii bulgari că nu au respectat regulamentul României în privinţa pescuitului în acele zone şi nici tehnica legală de pescuit.

Motivul oficial pentru întâlnirea de la Ruse a fost vizita comisarului european pentru afaceri maritime şi pescuit, Maria Damanaki, la Bucureşti şi Sofia, joi şi vineri. Cei doi miniştri au convenit că Bulgaria şi România vor elabora un plan de gestionare a resurselor piscicole din Marea Neagră care va fi prezentat Comisiei Europene.

La iniţiativa ministrului Miroslav Naidenov, în luna aprilie în oraşul bulgar Varna va avea loc o întâlnire trilaterală Bulgaria-România-Turcia, la care vor fi discutate problemele gestionării resurselor piscicole din Marea Neagră, şi în special pescuitul de calcan.

În cadrul acestei întâlniri vor fi discutate şi problemele controlului veterinar şi fitosanitar între cele trei ţări. Turcia restricţionează importurile şi tranzitul unor produse de origine animală din Bulgaria şi România. În acelaşi timp, România este îngrijorată de concentraţia de pesticide în fructele şi legumele din Turcia. Ministrul bulgar l-a asigurat pe omologul său român că autorităţile bulgare supun fructele şi legumele turceşti unui control strict pentru pesticide, se mai arată în comunicat.

loading...

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.