CE: Numărul deceselor în accidente rutiere în România a scăzut cu 15% în 2011 faţă de anul anterior

Numărul deceselor în accidentele rutiere din România a scăzut în 2011 cu 15 la sută faţă de anul anterior, relevă raportul anual al CE privind victimele accidentelor rutiere în UE, prezentat joi de comisarul european pentru transporturi Siim Kallas.

În cazul României, rata deceselor în 2011 a fost de 94 la 1 milion de locuitori (faţă de 111 la 1 milion de locuitori în anul 2010), ceea ce plasează ţara noastră pe a treia poziţie în UE în clasamentul ţărilor cu cele mai multe victime în accidentele rutiere în anul trecut, după Polonia (109 decese la 1 milion de locuitori) şi Grecia (97 decese la 1 milion de locuitori). Nivelul mediu în UE al indicatorului a fost anul trecut de 61 de decese la 1 milion de locuitori.

Într-o conferinţă de presă, Kallas a declarat că ţări ca România, Bulgaria, Grecia şi Letonia fac eforturi susţinute pentru creşterea siguranţei pe şoselele şi autostrăzile interne.

Raportul CE mai arată că scăderea numărului de decese în accidentele rutiere în perioada 2001-2010 a fost cea mai mică (minus 3 procente), faţă de minus 43 procente la nivelul Uniunii Europene.

La nivelul UE, scăderea ratei deceselor în accidentele rutiere a fost de 2 la sută în 2011 faţă de anul anterior. Tendinţa îngrijorătoare constatată de raportul CE este aceea că în unele state membre, ca Germania şi Suedia, care au unele dintre cele mai sigure şosele şi autostrăzi, se manifestă o creştere a numărului de decese în accidente rutiere.

”Cifrele prezentate în raportul de astăzi constituie un semnal de alarmă. Este cea mai lentă scădere a numărului de decese în accidentele rutiere din ultimul deceniu. În fiecare zi, 85 de persoane îşi pierd viaţa pe şoselele Europei. Trebuie să ne intensificăm clar eforturile la nivelul UE şi la nivel naţional pentru a ne atinge obiectivul de înjumătăţire a numărului victimelor accidentelor rutiere până în anul 2020. Le voi trimite miniştrilor din toate statele membre scrisori în care voi cere informaţii despre planurile de consolidare a siguranţei rutiere în 2012″, a adăugat Siim Kallas.

În ultimul deceniu, potrivit planului de acţiune pentru siguranţa rutieră 2001-2011 s-au înregistrat progrese majore, numărul deceselor pe şoselele europene scăzând cu 45%.

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.