Europenii, cei mai mari consumatori de alcool din lume

Europenii sunt cei mai mari consumatori de alcool din lume, în condiţiile în care beau echivalentul a 12,5 litri de alcool pur pe an, sau aproape trei pahare de vin pe zi, potrivit unui raport dat publicităţii miercuri de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) şi Comisia Europeană, informează Reuters.Însă, în timp ce ‘titlul’ de cei mai mari băutori din lume revine Uniunii Europene în ansamblu, în cazul căreia consumul este aproape dublu faţă de media mondială, există de asemenea variaţii mari ale nivelurilor de consum de băuturi alcoolice între regiuni, precum şi diferenţe mari în ceea ce priveşte frecvenţa, locul şi timpul în care beau oamenii.

Zsuzsanna Jakab, directorul regional al OMS pentru Europa, a declarat că ‘onoarea dubioasă’ care revine Europei de a avea dublul consumului mediu global de alcool are ‘consecinţe clare asupra sănătăţii pentru consumatori, pentru cei din jurul lor şi pentru societate’.

Într-o calificare a consumului pe regiuni, cei mai mari băutori se află în Europa Centrală şi de Est – cu 14,5 litri de alcool pur pe adult pe an, comparativ cu 12,4 litri în Europa Centrală şi de Vest, 11,2 litri în sudul Europei şi 10,4 litri în ţările nordice.

Raportul prezintă însă o imagine diferită pe baza indicatorilor aşa numitului ‘consum periculos’ – cum ar fi băutul în afara meselor, în locuri publice şi în mod neregulat – denumit şi ‘exces de băutură’.

În acest context, ţările nordice au înregistrat un scor de 2,8 al consumului periculos pentru sănătate – pe o scară în care 1 este cel mai puţin dăunător şi 5 este cel mai dăunător – în timp ce Europa Centrală şi de Est a avut un scor doar puţin mai ridicat – de 2,9.

Europa Centrală şi de Vest şi sudul Europei au avut un scor de 1,5, respectiv 1,1.

Raportul OMS subliniază că există mai mult de 40 de boli şi tulburări legate de consumul de alcool, inclusiv dependenţa de alcool şi consumul dăunător de alcool, boli de ficat, pancreatită cronică provocată de consumul de alcool, intoxicaţii cu alcool şi sindromul fetal de alcool.

Există de asemenea multe alte probleme în care alcoolul poate fi un factor care contribuie, cum ar fi leziuni şi decese în accidente rutiere, precum şi afecţiuni precum cancerul şi bolile de inimă.

Documentul constatată că în Uniunea Europeană, aproape 12% din totalul deceselor înregistrate în 2004 în rândul persoanelor cu vârsta între 15 şi 64 de ani au fost cauzate de alcool – echivalent cu 1 la 7 decese la bărbaţi şi 1 la 13 decese la femei. Doar peste 3% din decese au fost provocate din cauza alcoolului consumat de alţii.

La nivel mondial, aproximativ 2,5 milioane de oameni mor în fiecare an din cauza consumului de alcool, reprezentând aproximativ 3,8% din totalul deceselor, potrivit datelor oferite de OMS.

OMS susţine politici, precum reglementarea preţurilor la alcool, cele care vizează consumul de bături alcoolice la volan şi restricţionarea comercializării de alcool, care s-au dovedit a fi eficiente în reducerea nivelului consumului de alcool. ‘Efectele negative ale consumului de alcool asupra sănătăţii în Europa pot fi evitate’, a estimat Zsuzsanna Jakab.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.