„Harry Potter” ar putea revoluţiona piaţa cărţilor digitale

0

J. K. Rowling, autoarea celebrei serii Harry Potter, a lansat cu mare discreţie marţi, 27 martie, un serviciu de vânzare a cărţilor sale în format digital, scrie Le Monde.

Până acum, cărţile din seria Harry Potter nu erau disponibile în format electronic sau mai bine zis erau disponibile doar sub formă de copii piratate. Contractul de editare al lui Rowling nu acoperea într-adevăr drepturile pentru ediţiie digitale, lăsându-i libertatea de a decide singură în legătură cu acest format.

Până în prezent cărţile care îl au ca personaj principal pe cel mai cunoscut mic vrăjitor al tuturor timpurilor au fost vândute în 450 de milioane de exemplare în toată lumea. În Statele Unite segmentul e-book înregistrează o creştere. J. K. Rowling nu a dezvăluit încă ce proiecte are în vedere, dar are un foarte mare număr de cititori, ceea ce o situează într-o poziţie de forţă în raport cu editorii şi cu serviciile electronice de distribuţie, precum cele propuse de Apple sau Amazon.

Cele şapte romane ale sagăi se vând în exclusivitate pe site-ul Pottermore, ceea ce-i garantează autoarei păstrarea aproape în totalitate a veniturilor: nici editorul, nici distribuitorul nu vor percepe comision de vânzare, cu excepţia celor obţinute de Pottermore prin intermediul site-ului Amazon sau a altor terţe site-uri care vor redirecţiona cumpărătorii spre platforma J. K. Rowling. Valoarea comisionului nu a fost dezvăluită, dar este probabil mai mică de 30 %, comision aplicat de Apple, Amazon, Google şi de aproape toţi distribuitorii vânzărilor de aplicaţii sau de formate online.

Astfel, utilizatorii vor putea descărca direct versiunile compatibile cu tabletele lor. Totuşi, un distribuitor lipseşte de la apel: Apple, cu care nu s-a ajuns la niciun acord, după cum scrie Wall Street Journal. Aventurile lui Harry Potter nu vor figura deci în iBookstore-ul acestuia, ceea ce nu împiedică citirea lor pe iPhone sau iPad, dar instalarea fişierului este puţin mai complicată.

loading...

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.