EUR
4,75 RON
(-0.07%)
USD
4,19 RON
(+0.15%)
GBP
5,42 RON
(-0.12%)
CHF
4,18 RON
(-0.11%)
AUD
3,00 RON
(+0.06%)
CAD
3,17 RON
(+0.05%)
BGN
2,43 RON
(-0.14%)
RUB
0,06 RON
(+0.05%)
ZAR
0,30 RON
(+0.53%)
BRL
1,12 RON
(+0.94%)
CNY
0,62 RON
(+0.05%)
INR
0,06 RON
(+0.25%)

OCDE: Economia mondială îşi revine, însă zona euro a rămas în urmă

0
Reluarea economică câştigă în vigoare, după furtuna care aproape a reuşit să destrame zona euro şi să readucă planeta în criză, însă se conturează o creştere cu „mai multe viteze”, „sprijinită” în SUA, dar în continuare „slabă” în Europa, a apreciat joi,29 martie, OCDE /Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare în Europa/, citată de France Presse.

OCDE este prima instituţie internaţională care şi-a revizuit în sus previziunile de creştere pentru primul semestru al lui 2012, în ţările bogate din G7 /Germania, Canada, SUA, Franţa, Italia, Japonia, Marea Britanie/.

Criza datoriei din zona euro a mai scăzut în intensitate de la precedentele previziuni pentru clubul ţărilor bogate, ce nu excludeau la sfârşitul lui noiembrie concretizarea celor mai sumbre scenarii. „Perspectivele pe termen scurt s-au îmbunătăţit”, însă „relansarea rămâne fragilă”, a avertizat OCDE în presiunile sale „interimare”.

Pe plan global, „creşterea ar urma să se consolideze în primul semestru al anului” în G7, a explicat economistul-şef Pier Carlo Padoan. Potrivit studiului, „riscurile extreme s-au diminuat”, mai ales în SUA, dar şi în Germania, care beneficiază de o „relaxare a tensiunilor din zona euro”, cu toate că incertitudinile nu au dispărut. Lăsând la o parte această constatare, situaţiile sunt destul de diferite.

Astfel, OCDE vorbeşte despre un „decuplaj” între „Canada şi SUA, pe de o parte, şi Europa pe alta”, cu o creştere „susţinută” peste Atlantic şi una „mult mai modestă”, „cu toate că la viteze diferite”, pe bătrânul continent. În SUA, produsul intern brut /PIB/ ar urma să crească, în ritm anualizat, cu 2,9 procente în primul trimestru al lui 2012 şi după aceea cu 2,8% în al doilea trimestru /în loc de 1,7% şi 1,9% în previziunile precedente/. Creşterea se anunţă de asemenea „puternică” în Japonia.

Pe de altă parte, „încrederea rămâne mediocră în ansamblul zonei euro”, unde reducerea deficitelor „frânează creşterea”, a explicat organizaţia internaţională.

loading...

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.