EUR
4,76 RON
(-0.15%)
USD
4,19 RON
(+0.03%)
GBP
5,46 RON
(-0.24%)
CHF
4,19 RON
(-0.26%)
AUD
3,00 RON
(-0.44%)
CAD
3,18 RON
(-0.63%)
BGN
2,43 RON
(-0.12%)
RUB
0,06 RON
(-0.62%)
ZAR
0,30 RON
(-0.56%)
BRL
1,13 RON
(+0.12%)
CNY
0,62 RON
(-0.57%)
INR
0,06 RON
(-0.24%)

Scandalul torturii practicate de poliţia rusă ia amploare

0
Scandalul torturii practicate de poliţia rusă a luat amploare miercuri, 28 martie,odată cu arestarea unor poliţişti acuzaţi că ar fi omorât doi suspecţi şi cu mărturiile primarului unui oraş mare, care spune că a fost victima violenţelor în detenţie, relatează AFP.

Tot mai multe cazuri de violenţă şi acte de tortură comise de forţele de ordine au fost date în vileag de la începutul lunii martie, după ce un om a murit în Tatarstan, violat cu o sticlă de şampanie într-un comisariat.

Comitetul rus de anchetă, care a anunţat marţi că iniţiază controale în toată ţara, a făcut publică arestarea a doi poliţişti în oraşul siberian Kemerovo, pentru că au supus torturii un deţinut până ce acesta a murit, vrând astfel să-l determine să recunoască mai multe crime.

„Bărbatul a decedat (în decembrie trecut) în urma rănilor, iar poliţiştii au vrut să-şi ascundă crima, abandonând corpul pe marginea unui drum”, potrivit unui comunicat al comitetului.

Ministerul Afacerilor Interne a anunţat că a arestat, în aceeaşi regiune, alţi doi poliţişti în cadrul unei anchete privind moartea unui om într-un comisariat în septembrie 2011.

De altfel, Igor Bestuji, primarul oraşului Stavropol (sud-vestul Rusiei), în detenţie din 2 februarie, fiind acuzat de corupţie, a afirmat miercuri prin intermediul avocatului său că şi-a dezvăluit faptele de corupţie după îndelungi torturi şi ameninţări.

„M-au lovit cu pumnii în cap, în ceafă, apoi mi-au pus un sac de plastic pe cap şi l-au legat. Apoi m-au ameninţat cu electrocutarea, apoi cu violul”, a povestit el într-o scrisoare citită de către avocata sa Inna Denisova în faţa unui tribunal.

Presa rusă a publicat miercuri fragmente dintr-o carte scrisă de ministrul de interne al Tatarstanului, Asgat Safarov, care coordonează poliţia acestei republici ruse în care a izbucnit primul scandal privind torturile. Înaltul demnitar face apologia „cruzimii din Evul Mediu”.

„Cruzimea Evului Mediu are o explicaţie logică: dacă nu putem pedepsi un asasin de mai multe ori, îi putem curma viaţa prin cele mai crude metode, pentru a da un exemplu”, scrie ministrul în lucrarea sa, citată de Novaia Gazeta.

Ministrul rus de interne Raşid Nurgaliev le-a adresat miercuri oamenilor de cultură rugămintea să-i înveţe pe poliţişti „să identifice sublimul, să fie delicaţi şi sensibili”, potrivit postului de televiziune Vesti.

Oficialul rus a cerut ajutorul reprezentanţilor cultelor şi oamenilor de cultură în educarea spirituală şi morală a angajaţilor din sistemul de interne, recunoscând, la o masă rotundă pe această temă, că „este nevoie de o nouă generaţie de poliţişti”, rezistenţi în faţa ameninţărilor profesionale şi a riscului „de deformare”.

Preşedintele rus Dmitri Medvedev a făcut din reforma poliţiei, afectată de corupţie, o prioritate a mandatului său, supunându-i cu precădere pe angajaţii din acest sistem unei proceduri de verificare a competenţei. Dar măsurile nu au avut efectul scontat şi, potrivit unui sondaj al Centrului Levada, 75% dintre ruşi consideră că situaţia poliţiei nu s-a ameliorat, iar 14% sunt de părere că aceasta chiar s-a înrăutăţit.

loading...

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.